За попередніми даними неофіційного підрахунку голосів з муніципалітетів, більшість учасників референдуму в Нідерландах виступили проти угоди ЄС з Україною. Явка при цьому становила близько 32% від всіх виборців — такими є результати екзит-полу телеканалу NOS.

За його ж даними, 61% виборців висловилися проти угоди, тоді як підтримали її 38%.

Водночас спостерігачі відзначають, що багато прихильників Угоди про асоціацію між ЄС та Україною свідомо не пішли на вибори, щоб не збільшувати загальну явку — для того, щоб його результати стали чинними, вона мала перевищити 30%.

У будь-якому випадку, референдум носить рекомендаційний характер, адже обидві палати парламенту Нідерландів вже ратифікували угоду між ЄС і Україною.

Прихильники угоди з Україною закликали людей «не зважати на російську пропаганду», яка, на їхню думку, закликала голосувати «проти».

Але тепер чинний уряд країни має відреагувати на результати волевиявлення.

«Якщо явка становитиме понад 30%, ми не зможемо підписати угоду (про асоціацію між Україною та ЄС. — Ред.), поки не знайдемо вирішення. Це може тривати тижні дебатів тут і в Брюсселі», — заявив напередодні прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте в ефірі NOS.

«Референдум носить консультативний характер, ми сядемо і будемо вирішувати. У будь-якому випадку українці повинні знати, що відносини двох країн дуже важливі», — сказав у коментарі ВВС міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс.

Один з голландських євроскептиків назвав результати референдуму «початком кінця ЄС»

Водночас один з лідерів голландських євроскептиків, праворадикальний політик Герт Вілдерс написав у Twitter: «Схоже голландський народ сказав «ні» європейській еліті та «ні» угоді з Україною. Початок кінця ЄС».

На попередні результати відреагував і президент України Петро Порошенко. «Референдум в Нідерландах має винятково консультативний характер. Стратегічно він не є перешкодою на шляху України до Європи», — написав він у Twitter у четвер зранку. «Дякую кожному, хто проголосував «за» на референдумі в Нідерландах і всім, хто популяризував Україну в Голландії», — додав глава держави.

Виборчі дільниці припинили роботу у середу о 21:00 за центральноєвропейським часом (22:00 за Києвом).

Виборча комісія Нідерландів повідомила, що оприлюднить офіційні результати референдуму 12 квітня, а попередні дані 20 місцевих комісій оголосять 8 квітня.

ВВС-Україна