Фахівці прогнозували, що на початку січня захворюваність на грип та ГРЗ збільшиться, проте не розраховували на такий рівень смертності. Вони радять не панікувати, дотримуватися правил профілактики, а у разі хвороби відразу звертатися до лікаря. «На сьогодні Україна не дійшла до рівня епідемії», — повідомив під час брифінгу міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі. За його словами, важливо розуміти, що антивірусні ліки, популярні з 2009 року, зокрема, «Таміфлю», «Реленза» тощо, — це не профілактичні препарати. «Їх не можна пити, як, скажімо, аспірин. Потрібна консультація лікаря. Якщо є висока температура, не чекайте 3—4 дні, відразу звертайтеся до лікарів. Ці ліки найкраще працюють у перші 48 годин», — наголосив він.

Нині домінує вірус, що циркулює в Україні не перший рік: тип А H1N1 «Каліфорнія». На відміну від пандемічного 2009-го, коли більше від цього штаму потерпали західні регіони країни, нині там найбільш спокійна ситуація. «Натомість є невелике підвищення захворюваності, що не перевищує граничних показників ВООЗ, але воно непокоїть тим, що хворі померли в Одеській, Вінницькій, Донецькій областях», — сказала керівник Українського центру контролю та профілактики захворювань МОЗ Любов Некрасова. Нагадаємо, за офіційними даними, на сьогодні «Каліфорнія» забрала життя 25 людей. Чим зумовлена така ситуація, можна буде сказати лише після того, як до референс-лабораторії ВООЗ у Лондоні направлять всі досліджені зразки і там з’ясують, чи є зміни у вірусі, що циркулює.

За її словами, ВООЗ звертає увагу на два показники, щоб визначити, як розвиватиметься епідемічна ситуація в разі грипу: перевищення епідпорога — 578 хворих на 100 тисяч людей (зараз в Україні — 310 на 100 тисяч) та кількість недужих, що захворіли тяжким гострим респіраторним синдромом, ускладненим пневмонією. «За перший тиждень нового року тяжкими грипоподібними захворюваннями занедужало 702 людини, із них 12 померло», — зазначила фахівець. В Україні працює 25 обласних лабораторій, де визначають вірус грипу. Результати звідти направляють у референс-лабораторію МОЗ, яка має підтвердити висновки.

Фахівці припускають, що нинішня ситуація спричинена зокрема й низьким рівнем вакцинації у групах ризику, для яких грип небезпечний найбільше. «Таких людей в Україні 9 мільйонів, із них вакциновано лише 120 тисяч. Це крапля в морі», — констатувала Любов Некрасова. Там, де наступного тижня прогнозується підвищення рівня захворюваності, запроваджують карантин. «На сьогодні таке рішення прийнято щодо Буринського району Сумської області, в навчальних закладах Вінницької області, в Краматорську та Києві», — сказав в. о. головного санітарного лікаря України Святослав Протас.

За словами в. о. начальника управління фармацевтичної діяльності МОЗ Тараса Лясковського, стратегічний запас спеціальних антивірусних препаратів перерозподілили і вже доставили в регіони. «Орієнтовно це 2121 упаковка «Таміфлю», — сказав чиновник. За його словами, оскільки «2009-го у нас був досвід певної істерії стосовно забезпечення цих препаратів, то у 2014—2015 роках нам довелося утилізувати препарат «Таміфлю». Крім того, як запевнив Тарас Лясковський, вже є домовленості щодо невідкладної поставки препаратів «Таміфлю» та «Реленза», зокрема 1100 упаковок останньої обіцяють уже в понеділок, а «Таміфлю» буде в Україні орієнтовно за тиждень-півтора.

Для того, щоб вберегти своїх дітей від захворювання на грип та ГРВІ, давайте їм сироп Імунофлазід, котрий підвищує імунітет і зменшує ризик захворювань.