У Державний  фонд регіонального розвитку планують спрямувати понад 4,6 мільярда гривень  на проекти, що стосуються підсилення стратегії регіонального розвитку. Мільярд гривень буде спрямовано для реалізації програм у 159 об’єднаних територіальних громадах. Про це під час наради представників центральних органів виконавчої влади з головами об’єднаних територіальних громад повідомив  віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

Саме на місцях мають визначитися, що важливіше: будувати дороги, лагодити соціальні об’єкти чи ремонтувати житловий фонд. Фото Володимира ЗAЇКИ

За його словами, рік, що минає, свідчить про дуже низьку підготовку інвестиційних проектів до реалізації громадою з огляду на надані Державним  фондом регіонального розвитку 2,9 мільярда гривень і грошей, що надходили прямими субвенціями на реалізацію інфраструктурних проектів. Майже у 90% ці кошти отримали проекти, які виконували десятиріччями. На місцях намагалися за рахунок Держфонду регіонального розвитку закрити проекти, які нікому не потрібні, але вони мали техніко-економічне обгрунтування. Тому віце-прем’єр-міністр звернувся до представників органів місцевого самоврядування із закликом правильно вибудувати пріоритети у своїх громадах та здійснити в них першочергові завдання і як господарям визначитися: будувати дороги чи полагодити місцеві соціальні об’єкти або зробити ремонт житлового фонду.

Геннадій Зубко повідомив, що Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства веде переговори з донорами щодо  організації в кожній об’єднаній громаді навчання одного-трьох фахівців (бажано, щоб один із них володів англійською мовою) для опанування стратегії регіонального розвитку, визначення її пріоритетів, співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. Він зазначив, що з 1 січня 2016 року в Україну з ЄС може надійти допомога обсягом 90 мільйонів євро на навчання фахівців, які потім здійснюватимуть інфраструктурні проекти. «Завжди потрібно дати вудочку замість риби», — сказав Геннадій Зубко.  

Під час реалізації регіональних інвестиційних проектів віце-прем’єр-міністр вважає важливими функції державного архітектурно-будівельного контролю. Нагадаємо, що завдяки набуттю чинності з 1 вересня цього року закону щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та вдосконалення містобудівного законодавства (закон №1546) тепер сільська, селищна, міська ради можуть створювати у своєму складі виконавчі органи архбудконтролю.   На сьогодні тільки два міста в Україні  — Дружківка та Красний Лиман Донецької області взяли на себе від  Державної архітектурно-будівельної інспекції нові повноваження у сфері містобудівної політики і створили власні виконавчі органи архітектурно-будівельного контролю (в народі їх називають інспекції). До Держархбудінспекції, за словами Геннадія Зубка, надійшло лише 30 заявок від органів місцевого самоврядування щодо утворення місцевих органів держархбудконтролю.