Робити зусилля, спрямовані на визволення світу від ядерної зброї, стає складніше через провокації Північної Кореї, конфлікти в Сирії та Україні. Про це заявили міністри закордонних справ країн «Великої сімки» після завершення зустрічі, яка відбулася в японському місті Хіросіма.  «Ми підтверджуємо нашу прихильність до пошуку безпечнішого світу для всіх і існування світу без ядерної зброї, щоб таким чином сприяти міжнародній стабільності», — йдеться в заяві, яку цитує Reuters. Водночас дипломати наголосили, що завдання з ядерного роззброєння ускладнюється погіршенням ситуації у сфері безпеки в зазначених регіонах.

Те, що зустріч відбулася в Хіросімі, — символічно. Саме на це японське місто понад 70 років тому американські військові скинули першу в світі атомну бомбу. Міністри закордонних справ країн-членів «Великої сімки» відвідали музей та меморіал пам'яті загиблих від атомного бомбардування в Хіросімі. Вперше в історії його відвідав та поклав квіти до пам'ятника жертвам американської атомної бомби і голова Держдепартаменту США Джон Керрі. «Всі у світі мають побачити і відчути силу цього меморіалу — як переконливе нагадування не лише про наш обов'язок покласти край ядерній загрозі, а й про намагання уникнути війни», — написав Керрі в гостьовій книзі.

Господар зустрічі, японський міністр закордонних справ Фуміо Кішіда, назвав візит міністрів закордонних справ країн-членів «Великої сімки» історичним: «Як на мене, цей перший в історії візит міністрів закордонних справ «Великої сімки» до Меморіального парку миру — історичний перший крок на шляху до створення світу без ядерної зброї». 

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»