Міністерство інфраструктури готує так звану онлайн-платформу, на базі якої буде відкрито майже всю інформацію про державні закупівлі й тендери. Саме про це на прес-конференції у Кабміні, яка відбулася 24 грудня, заявив заступник міністра інфраструктури — керівник апарату Володимир Омелян.

«Пересічним людям доведеться зробити лише кілька кліків, щоб отримати повну базу даних. Як кажуть, що, де, коли відбуватиметься чи відбулося. Ми дуже вдячні всім нашим державним підприємствам, які проявили велику зацікавленість у цьому й активно з нами співпрацюють. Проте хотів би зазначити, що це лише стартовий майданчик. А після Новорічних та Різдвяних свят цей ресурс запрацює на повну силу», — зазначив він.

Два тижні тому міністр інфраструктури Андрій Пивоварський заявив, що його відомство відзвітувало про розкриття за рік більшої кількості інформації, ніж за попередні 23 роки незалежності.

За інформацією Мінінфраструктури, передбачено підключення до цієї онлайн-платформи майже 50 підприємств і надання повної та прозорої інформації щодо державних закупівель у 2016 році на суму 5 мільярдів гривень. Так бізнес матиме змогу споглядати повну картину того, що відбувається на державних підприємствах.

«Вважаємо, що це важливий чинник боротьби з корупціє ю, оскільки відкриваємо все те, що традиційно було закритим й сприяло корупційним схемам. Сподіваємося, що протягом наступного року вся звітність державних підприємств буде переведена в електронну форму і доступна в режимі онлайн», — сказав Володимир Омелян.

Розробники системи на прес-конференції наголосили: і самі не думали про те, що керівники та працівники державних підприємств, які взяли участь у цьому пілотному проекті, навчаться ним користуватися всього за три тижні.

Один з розробників Олексій Щербатенко розповів, що наступним серйозним кроком буде запровадження цієї системи у галузі вантажної логістики.

«Усе можна буде вирішити через інтернет. Сама система доволі складна, проте вміле користування нею унеможливлює неприємне ходіння по кабінетах, щоб дізнатися ту чи іншу інформацію щодо логістики», — вважає він.

Отже, Мінінфраструктури робить кроки для наближення своє ї роботи до європейських стандартів.

Так, протягом року відомство запровадило систему електрон ного документообігу, відкрило дані щодо закупівель та фінансові плани підзвітних підприємств, перевело допорогові закупівлі на електронний майданчик. Як результат, Міністерство інфраструктури — лідер з упровадження відкриття даних і лідер за кількістю підключених до ProZorro підприємств і проведених торгів.