Понад 20 років не вживає ліків Віктор Звенигородський, автор власної методики оздоровлення. У свої 62 чоловік не просто не скаржиться на хвороби. Навіть більше: до пана Віктора ходять знайомі, щоб допоміг позбутися від тієї чи іншої недуги, підібрав у морі перечитаної ним оздоровчої літератури якийсь дієвий рецепт.

Методиками оздоровлення Віктор Валентинович захопився у 90-ті роки, саме тоді відчув постійні проблеми і з травленням, і з опорно-руховим апаратом, і постійні застуди докучали. Відтоді зцілює себе сам.

«Я різні методики оздоровлення вивчав на собі, робив помилки, аналізував і врешті прийшов до розуміння, що все у владі людини, – каже Віктор Звенигородський. – Але здоров’я – це не якась одна дієта чи диво-зарядка. Це постійна праця. А щоб нічого не забути, на цілий рік розписую собі календар здоров’я. Скажімо, щоразу на повний місяць очищаю організму за допомогою техніки Пракшалани. Дотримуюся постів. Для очищення судин в холодну пору року п’ю настоянку на каштанах для судин, а також оздоровлюю шлунок настоянкою на чистотілі. З приходом весни сідаю на рисову дієту та літрами споживаю свіжий березовий сік. Приходить літо – час оздоровлюватися медом. Кожен ранок у мене починається із зарядки для хребта, дихальних вправ, самомасажу, контрастного душу...

За словами пана Віктора, важливо і в яких умовах живе людина: наскільки чистий район проживання, чи не доводиться у власній квартирі щодня вдихати отруйні випари від дешевих меблів з клеєної плити чи синтетичного покриття підлоги. Так, одним із найбільш екологічних вважається покриття підлоги натуральним дерев’яним паркетом.

Віктор Звенигородський наголошує, що слід в якомога більш ранньому віці закласти в людині звичку до здорового способу життя. Адже той потенціал, який збережений в період формування тіла до 20 років, забезпечує гарне самопочуття і міцне здоров’я на все життя.

Чоловік навіть сформулював власні п'ять принципів здоров’я. Ось у чому вони полягають.

Для здорового способу життя, на думку Віктора Звенигородського, насамперед важливо дотримуватися таких умов:

1. Мати бажання жити. Якщо сформулювати для себе позитивну мету свого існування, робити щось корисне для людей, не буде проблем зі статевою і нервовою системами.

2. Помірний, але регулярний рух забезпечить щодення оздоровлення і очищення нашого організму. Чому це необхідно? Усі клітини нашого організму знаходяться в міжклітинній рідині – лімфі. З лімфи клітина бере поживні речовини, які туди потрапляють з крові. А назад у лімфу клітина виділяє відмерлі рештки, вбиті віруси, бактерії й інше «сміття» – токсини. Ці токсини лімфа по системі судин відносить в товстий кишківник – а звідти вони виділяються назовні. Але щоб відбувалося таке очищення, потрібно дві умови. По–перше лімфа по лімфатичних судинах тече не сама, а лише завдяки скороченню м’язів. Тобто якщо людина не рухається, то ні поживні речовини до клітин нормально не доходять, ні токсини з них не вимиваються. По-друге, нормальна робота товстого кишківника. Якщо він забитий і «сміття» викинути ніде, токсини осідають вище – у тонкому кишківнику, легенях, носоглотці, гайморових пазухах тощо. Звідси поганий запах з рота, нежить, проблеми з печінкою, суглобами чи нирками (там токсини теж виділяються). Такі «поклади» токсинів – ідеальна оселя для розмноження різних хвороботворних мікробів. Тому зашлакованій людині дуже легко захворіти, тоді як з чистого організму збудник хвороби швидко вимивається лімфою. У чистому організмі клітини мають достатньо живлення, щоб утворювати нові клітини й «утилізувати» відмерлі. Доведено, що за 11 місяців може оновитися кожна клітинка нашого тіла.

3. Якісне харчування за порами року. Тобто свіжі овочі-фрукти споживаємо в сезон, переважно влітку та восени. У цей час більшість продуктів слід вживати сирими. Взимку основною їжею мають бути каші, заморожені та свіжі соки з екологічно чистих плодів, горіхи, пророщене зерно, а от білкової їжі – не більше одного грама на кожен кілограм ваги тіла. Тобто людина вагою 50 кг за один прийом їжі може перетравити без суттєвої шкоди для свого організму не більше 50 г риби, м’яса чи іншого білка.

4. Засинати варто не пізніше 11-ої години вечора. Адже тільки до півночі під час сну наше тіло здатне виробляти гормон радості. Лише до 24.00 в організмі під час сну виділяються гормони радості. Якщо заснете пізніше, цілий день доведеться боротися з пригніченням та поганим настроєм.

5. Спілкування з природою. Прогулянки на свіжому повітрі реально відновлюють наше тіло. Усе через вплив заряджених електронів, якими насичена атмосфера в лісі, біля річки чи просто в гарній природній місцині.

Погуляйте по траві, біля озера – скільки енергії вас наповнить!

Якщо у вас є власні рецепти здоров’я поділіться ними у коментарях.

Ольга БОДНАРЧУК
для «Урядового кур’єра»