Запланована на початок липня Третя конференція з питань реформ в Україні стане форумом не лозунгів, а практичного змісту відносин України з усім світом. Конференція відбудеться в Торонто на запрошення канадської сторони. Про її підготовку йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з міністром закордонних справ Канади Христею Фріланд. «Це буде важлива й фантастична можливість показати світу, що Україна — країна демократії і реформ», — переконана Христя Фріланд.

Володимир Гройсман подякував за рішення Канади провести такий представницький захід з обговорення всього, що слід зробити для досягнення цілей і змін, які впроваджує уряд. Ідеться про нову якість економіки, освіти, медицини, ефективної боротьби з корупцією тощо. Він поінформував про порядок денний перемовин у межах конференції, який готують, а також перелік міжнародних документів, які може бути підписано і які матимуть практичне значення для України й Канади.

Прем’єр висловив вдячність канадській стороні за постійну підтримку, передусім з огляду на протидію російській агресії, тож розповів про рішення уряду не визнавати фейкових російських паспортів, що їх видаватимуть жителям окупованих територій. Сам цей прецедент порушує норми міжнародного права і дуже небезпечний для всього світу, передає позицію Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

«Росія і далі проводить свої гібридні засоби війни. Один з них — незаконна видача фейкових російських паспортів жителям окупованих територій. Уряд ухвалив рішення визнати такі паспорти недійсними і нелегітимними. Ми звертатимемося до міжнародних партнерів так само не визнавати паспорти, які видають на порушення всіх норм і правил», — сказав Володимир Гройсман.

Христя Фріланд підтримала таке рішення: «Це спрямована агресія проти української демократії, частина гібридної війни проти України. Канада твердо стоїть на позиції підтримки цілісності й суверенітету вашої країни. Ми про це не забуваємо і розуміємо, що сьогодні Україна обстоює не лише українську демократію, а й демократію всього світу».

Під час зустрічі з дипломатом Президента Петра Порошенка йшлося про важливу роль Канади у розбудові оборонного потенціалу ЗСУ. Обговорено потенційні напрями поглиблення безпекової співпраці й підтримку Канадою можливості отримання Україною ПДЧ в НАТО.