ЧАС ДРУКУВАТИ!

Федеральна резервна система США закачає в американську економіку додаткові мільярди 

Ганна РОМАШКО
для  «Урядового кур’єра»

У боротьбі з високим безробіттям у США Федеральна резервна система має намір знову звернутися за допомогою до грошового друкарського верстата. Як повідомив минулого тижня голова ради керуючих ФРС Бен Бернанке, відтепер щомісяця скуповуватимуть іпотечні облігації на суму 40 млрд доларів, причому це відбуватиметься доти, доки ситуація на ринку праці помітно не покращиться. Агентство Рейтерз зазначає: це перший випадок, коли ФРС не обмежує свої заходи жодними термінами і ставить їх у залежність виключно від досягнення успіху.

І хоч економісти назвали оголошену Беном Бернанке програму новою віхою в боротьбі з економічними проблемами в найбільшій у світі економіці, очільник ФРС, проте, попередив, що він не володіє чудодійною зброєю, і боротися з кризою на ринку праці мають передовсім політики.

Що ж насправді стоїть за цим так званим кількісним пом’якшенням? Федрезерв уже двічі вдавався до кількісного пом’якшення, тому нова програма отримала назву третього раунду — QE3. Щоб скуповувати облігації, ФРС практично створює гроші з нічого, переводячи кошти банкам, у яких вона купує облігації. Основний сенс програми в тому, що, поки ці кошти накопичуються на рахунках банків у ФРС, на них нараховують 0,25 відсотка за рік, що покликане пожвавити кредитування компаній і споживачів.

Папір усе стерпить... Навіть інфляцію... Фото з сайту telegraph.co.ua

Згідно з результатами більшості досліджень, кількісне пом’якшення і справді знижує вартість запозичень, однак чи покращує це економіку й, зокрема, чи сприяє створенню нових робочих місць, оцінити важче.

Приміром глава Федерального резервного банку Сан-Франциско Джон Вільямс представив минулого року власну економічну модель, яка свідчить, що другий раунд скуповування облігацій ФРС розміром $ 600 мільярдів привів до створення 700.000 нових робочих місць.

А голова Федерального резервного банку Річмонда Джефрі Лекер вважає, що  нова ініціатива ФРС може спровокувати різке зростання інфляції, причому поліпшення ситуації на ринку праці  стримується  проблемами, які неможливо розв’язати  з допомогою заходів монетарної політики.

До речі, на розчарування багатьох інвесторів, Бен Бернанке не оголосив про намір ФРС продовжувати масове скуповування державних облігацій. Це, очевидно, пов’язано з очікуваним провалом переговорів у Конгресі щодо бюджету-2013, в результаті якого вже на початку січня може бути автоматично запущено механізм, що передбачає скорочення держвитрат на понад 2 трлн доларів.