Незважаючи на європейський вектор свого розвитку, Україна зробить усе можливе, щоб міждержавні відносини з країнами Азії, і з Китаєм зокрема, залишалися на високому рівні. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов під час свого виступу на Євразійському економічному форумі, який відбувся у місті Сіань.

«Місія України — у тому, щоб об’єднувати Схід і Захід, а не роз’єднувати їх. Тому ми здійснюємо збалансовану зовнішню політику щодо Росії з одного боку і Європейського Союзу — з іншого», — заявив Сергій Арбузов, додавши, що у разі підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС, наша держава не відвернеться від Росії чи Азії. 

«Зокрема ми прагнемо отримати статус партнера щодо діалогу в Шанхайській організації співробітництва, яка, поза всяким сумнівом, має найпотужніший потенціал зростання», — зазначив перший віце-прем’єр. У свою чергу, генеральний секретар Шанхайської організації співробітництва Дмитро Мезенцев у своєму виступі повідомив, що ця організація серйозно розглядає надання Україні згаданого статусу.

Сергій Арбузов також наголосив на тому, що розвитку азійського зовнішньополітичного вектора наша держава приділяє особливу увагу. Підтвердженням тому є і активний українсько-китайський діалог, і зростаюча двостороння торгівля, що досягла рівня 10 мільярдів доларів на рік і продовжує збільшуватися. «Китай — головний партнер України в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Це сила, яка дає не тільки капітал, а й безцінний досвід успішної модернізації», — додав перший віце-прем’єр.

Під час робочого візиту до Китаю Сергій Арбузов також провів зустріч із віце-прем’єр-міністром КНР Ван Яном. Зокрема сторони обговорили процес підготовки візиту Президента України до Піднебесної. Віце-прем’єр-міністр КНР запевнив, що китайська сторона активно готується до візиту і очікує від нього нового імпульсу для розвитку двосторонніх відносин.

Крім того, обговорено специфіку та перспективи подальшого економічного партнерства двох країн. Китайська сторона виявила особливий інтерес до аграрного потенціалу України. Як перспективний напрям виокремлено також фінансово-кредитне партнерство. Сергій Арбузов висловив удячність за готовність працювати в цьому напрямі, а також надію на активізацію інвестиційного співробітництва.

«Зараз важливо докласти всіх зусиль для збереження позитивної динаміки розвитку двостороннього торговельно-економічного співробітництва, взаємодії ділових кіл наших країн. Наша спільна напружена робота наприкінці минулого року завершилася підписанням двох масштабних кредитних угод», — цитує слова першого віце-прем’єра його прес-служба.

Китайська сторона висловила сподівання на активізацію співпраці між провінціями Китаю та областями України. Зокрема обговорено перспективи партнерського співробітництва провінції Шаньсі, де розташоване місто Сіань, з одним із регіонів України.   

Відділ новин
«Урядового кур’єра»