Двосторонні стратегічні відносини між Україною та Китаєм виходять на новий рівень партнерства. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов під час другого засідання українсько-китайської міжурядової Комісії зі співробітництва, яке відбулося в ході його робочого візиту до цієї країни. 

Також Сергій Арбузов провів зустріч зі співголовою комісії — віце-прем’єром Держради КНР Ма Каєм. За результатами засідання сторони підписали підсумковий Протокол.

«Ми розглядаємо Китай як стратегічного зовнішньоекономічного партнера України і як ключового партнера в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. У нас є всі передумови для подальшої активізації двосторонньої співпраці», — заявив Сергій Арбузов.

Ключовою ж подією нинішнього року має стати візит до КНР Президента Віктора Януковича. Головними документами, які плануються підписати в його рамках, є п’ятирічна Програма розвитку відносин стратегічного партнерства, а також Договір про дружбу і співробітництво.

Україна розглядає Китай як одного із ключових партнерів у військово-технічній сфері, повідомляє  прес-служба першого віце-прем’єра. «Переконаний, що за результатами нашої роботи і обміну думками буде вироблено загальну стратегію розвитку подальшої співпраці в торговельно-економічній, науково-технічній, культурній, космічній, сільськогосподарській та освітній сферах», — окреслив спільну мету Сергій Арбузов.

Встановлення між двома країнами стратегічного партнерства у 2011 році сприяло поглибленню масштабів співпраці та наповнило його практичним змістом. За словами Ма Кая, китайська сторона задоволена всебічною активізацією двостороннього співробітництва. Китай став важливим партнером України у зовнішній торгівлі, а підписані раніше кредитні угоди на загальну суму 7,1 мільярда доларів сприяли динамічному розвитку співпраці в сільському господарстві, інфраструктурі та енергетиці.

А під час зустрічі з керівниками китайських підприємств, банків і корпорацій Сергій Арбузов запропонував їм не обмежуватися проектами, здійснюваними з наданням кредитів під державні гарантії України: «Закликаю вас прямо інвестувати в українську економіку». І пообіцяв, що уряд створить найсприятливіші умови для роботи китайських корпорацій і капіталу на українському ринку.

«Перспективним напрямком співпраці може стати партнерська участь китайських компаній у галузевих проектах електронної промисловості і зв’язку, готельного бізнесу, будівництва у великих містах і курортних зонах, створення міжнародних транспортних коридорів», — зазначив урядовець.

Велике значення має початок реалізації пілотного проекту швидкісного залізничного сполучення між аеропортом «Бориспіль» та Києвом. Не менш важливі й інші проекти з будівництва електростанцій, модернізації українських шахт, спільного виробництва в Україні автомобілів, будівництва елеваторів, розвитку телекомунікаційної сфери.

Після завершення зустрічі українська компанія ТОВ «Грінтек Енерджі» і китайська компанія CNBM підписали у присутності першого віце-прем’єра Меморандум про співпрацю. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»