Провідний американський журнал у світі бізнесу і технологій CEOWORLD Magazine оприлюднив результати рейтингу кращих дизайнерських університетів світу 2016-го. Оцінювали 307 дизайнерських шкіл усіх континентів, проведено опитування понад 62 000 випускників. 100 кращих дизайнерських університетів було ранжовано відповідно до трьох чинників: знання і практичний досвід, вплив і значення. Київський національний університет технологій та дизайну посів 88-ме місце і став єдиним представником ВНЗ України.

Ця інформація вкотре засвідчила, що впродовж 80-річної діяльності Київський університет технологій та дизайну залишається не лише навчальним закладом, а й своєрідною науково-дослідною базою легкої промисловості. Особливо важливо це тепер, коли управління галуззю, отже і її науково-дослідною установою, зруйновано. Ось і став університет центром, який задає тон у роботі. Свідчення цього — дві державні премії в галузі науки і техніки за останні роки.

Наукові розробки працівників університету трансформуються в конкретні проекти. Зокрема колектив науковців розробив концепцію розвитку хутрової галузі, яку затверджено як програму.

Варто згадати і про підтриману Київською міськдержадміністрацією ідею створення кластера легкої промисловості, яка належить ректорові університету Іванові Грищенку. Його мета — підвищення конкурентоспроможності підприємств галузі, забезпечення інноваційного розвитку шляхом об’єднання виробничого потенціалу, ресурсів освітньої та наукової діяльності. Тон у його роботі задає саме університет, адже підприємства використовують його наукові й дизайнерські роботи та працю випускників. Важливо, що на всіх етапах до них долучаються студенти. Отож випускники мають досвід роботи, знають і розуміють потреби виробництва.

Укотре це засвідчила нещодавня виставка «Зроблено в Києві», яку організовували Торгово-промислова палата України та Київська міськдержадміністрація. Її учасники високо оцінили науково-інвестиційні проекти, розроблені науковцями університету, які втілюють учасники кластера.

Повертаючись до визнання університету одним із кращих у світі, зазначимо, що це задовго до оцінки журналу зробили фахівці багатьох країн. Тому профільні університети Європи запрошують до себе викладачів Київського національного університету технологій та дизайну проводити майстер-класи. Пояснення цього дала випускниця університету, яка навчається в магістратурі за кордоном: «Наш університет дає значно грунтовніші знання, ніж закордонні. Проте реалізувати свій потенціал дизайнера легше за кордоном», — пояснює вона.

ПРЯМА МОВА

Іван ГРИЩЕНКО,
ректор Київського національного університету
технологій та дизайну:

— Звичайно, визнання нашого університету одним із кращих у світі надихає. Це оцінка праці колективу за 80 років. Але не заспокоює. Маємо зробити більше досягнутого.

Наш виш науково-дослідницький. Прагнемо готувати не лише висококваліфікованих найманих працівників. Випускники повинні вести власну справу. Численні дизайнерські студії вихованців університету засвідчують, що це вдається. Дизайнери моделюють красиве і практичне майбутнє. Університет робить усе для того, щоб воно було таким у наших випускників.

Микола ПЕТРУШЕНКО
для «Урядового кур’єра»