Держсекретар Сполучених Штатів Майк Помпео закликав американських виробників нафти і газу співпрацювати з адміністрацією Дональда Трампа для просування національних інтересів США в всьому світі, особливо в Азії та Європі.

Про це він заявив на енергетичній конференції CERAWeek, передає Голос Америки.

Помпео зазначив, що виявлені на території США запаси сланцевої нафти і газу дають змогу Вашингтону посилити свої зовнішньополітичні позиції.

«Ми повинні конкурувати на світовому ринку, сприяючи інвестиціям, мотивуючи партнерів купувати у нас і караючи «поганих гравців», – заявив він, натякаючи на Росію, Іран та Венесуелу.

Зі слів Помпео, пожвавлення в американській нафтогазовій галузі США дало змогу задовольнити попит на джерела енергії, які колись покривалися геополітичними суперниками.

«Ми не хочемо, щоб наші європейські союзники впали в залежність від російського газу завдяки проекту «Північний потік-2», точно так само, як ми не хотіли б залежати від поставок нафти з Венесуели», – сказав Помпео.

Держсекретар також назвав російське вторгнення в Україну спробою Кремля отримати доступ до нафтогазової галузі сусідньої держави.

День