ДОРОГЕ МИСТЕЦТВО. Картину «Крик» норвезького експресіоніста Едварда Мунка продали днями на аукціоні «Сотбіс» у Нью-Йорку за 119 мільйонів 992,5 тисячі доларів.

«Тепер це абсолютний світовий рекорд на витвір мистецтва», — оголосив під оплески ведучий торгів Тобіас Мейєр.

Раніше найдорожчим вважали полотно Пабло Пікассо «Гола, зелене листя і бюст», продане 2010 року на торгах «Крістіс» у Нью-Йорку за 106,5 млн доларів.

Картину було виставлено з колекції норвезького мільярдера Петтера Олсена, чий батько Томас Олсен був сусідом, другом і покровителем Мунка. Ця версія «Крику» — одна з чотирьох, створених Мунком. Її ніколи не виставляли на ринок і вона ніколи не була на публіці. Три інших належать норвезьким музеям, їх двічі викрадали, але незмінно вони поверталися без пошкоджень. Сімейство Олсенів, якому належить будинок Мунка у Хвідстені, по сусідству з їхнім маєтком, має намір спрямувати виручені від продажу «Крику» кошти на облаштування музею художника, арт-центру і готелю. Як очікується, меморіал буде відкрито наступного року і приурочено до 150-річчя експресіоніста. Щоправда, ім’я нового власника шедевру поки що не відоме.