ЄВРО-2012. Президент Європейського футбольного союзу (УЄФА) Мішель Платіні підсумував результати проведення Євро–2012 в Україні, передає ТСН з посиланням на Кореспондент.

– Виконавчий комітет УЄФА прийняв рішення довірити організацію турніру Польщі і Україні з метою популяризувати футбол в цій частині Європи. І хоча такий вибір був сміливим і ризикованим, ми доклали всіх можливих зусиль, щоб реалізувати цей складний проект.

Повинен сказати, що ми чудово впоралися завдяки роботі українського уряду, Федерації футболу і місцевого оргкомітету Євро–2012, а також приймаючим містам і багатьом іншим, хто зробив величезний внесок у цей проект.

– Чи з'явилося у вас сиве волосся, поки Україна готувалася до чемпіонату? Адже виникало багато складнощів.

– У мене були певні сумніви та побоювання, але водночас я твердо вірив у тих, хто працював, щоб провести цей історичний турнір. І моя довіра була виправдана.

– Ви могли два з половиною роки тому відібрати в України право проведення чемпіонату, оскільки країна не встигала за графіком підготовки. Чому не зробили цього?

– Ситуація ставала критичною. І у нас була остання можливість змінити місце або формат проведення Євро–2012. Але президент Україні та Григорій Суркіс, голова Федерації футболу України (ФФУ), змогли переконати членів виконкому УЄФА не забирати у держави право втілити свою мрію. Сьогодні я радий, що ми довірили Україні проведення турніру, адже результат виявився фантастичним.

– Кому країна зобов'язана тим, що Євро–2012 все ж відбулося?

– Перш за все, Україна має бути вдячна своїм громадянам, адже вирішальним виявився саме їх ентузіазм. Також треба віддати належне і главі ФФУ, і всім тим, хто працював весь цей час за кадром, щоб організувати Євро–2012 в Києві, Львові, Харкові чи Донецьку. Україна може неймовірно пишатися тим, як вона показала всьому світу свої можливості.

– Як думаєте, що дало Євро–2012 Україні?

– Турнір залишив Україні приголомшливу спадщину. За кілька років була модернізована інфраструктура країни, притому що такі зміни зазвичай вимагають від 20 до 30 років. Аеропорти, дороги, поїзди, автобуси, стадіони – це всі матеріальні результати. Але мені також хотілося б звернути увагу на настрій, створений Євро–2012.

Цей масштабний проект став національною ідеєю, об'єднав народ і створив сторінку в історії молодої держави. Я вважаю, що завдяки Євро–2012 Україна відкрилася світу.

– Наскільки українці використовували потенціал, який чемпіонат дає країні–господині?

– Україні вдалося вийти сухою з води, і вона повною мірою виправдала покладені на неї сподівання. Країна представила себе з дуже вигідної сторони – показала як культурні багатства, так і красу міст, продемонструвавши при цьому і гостинність своїх громадян, і їх вміння веселитися.

Крім інфраструктури, яку я вже згадував, потрібно також не забувати про те, що дуже багато людей знайшли неоціненний професійний досвід. Якщо говорити про приклади, то візьмемо ті ж процедури перетину кордону, які були спрощені напередодні турніру, і багато іншого.

– Що вам хотілося б ще поліпшити в підготовці?

– Дотримання термінів! (Сміється). Але так відбувається кожного разу. Ще в 1998 році, коли ми організовували чемпіонат світу у Франції (Платіні був співголовою оргкомітету), ми завершували будівництво стадіонів в останні дні. Буквально в останній момент закінчували фарбування. Ця проблема часто зустрічається при організації таких масштабних спортивних заходів.

Правда і те, що я би був набагато спокійнішим, якби все було зроблено завчасно. Але я прекрасно розумію, що такого, напевно, не буде ніколи.

– Чи не занадто висока ціна підготовки до чемпіонату для українців? Країна витратила майже 8 мільярдів євро на це. В Європі подібні заходи обходяться дешевше.

– Це правда, що організація подібних заходів відображається на бюджеті країни. Але якщо подивитися на створену інфраструктуру (адже нею зможуть користуватися і наступні покоління), то, думаю, гроші були вкладені не дарма.

Не варто намагатися оцінювати користь від інвестицій тільки в рамках одного року, потрібно розглядати довгострокову перспективу. Адже з розвитком держави і з залученням до неї все більшої уваги всього світу будуть розвиватися торгівля та туризм, що спричинить позитивні економічні наслідки протягом тривалого часу.

– Чи надходили до УЄФА якісь скарги з боку команд або вболівальників?

– Якраз навпаки, УЄФА отримав поздоровлення як від команд–учасниць, так і від уболівальників. Всі учасники турніру незабутньо провели червень, про що подякували і нам, і приймаючим країнам, і федераціям.

– Що скажете про незарахований гол у ворота Англії? Чи будуть якісь наслідки для судді Віктора Кашшаї, який допустив цю помилку?

– Під час турніру суддівство проходило на високому рівні, хоча, на жаль, і було прийнято помилкове рішення, і гол не зарахували.

Я не думаю, що через це репутація турніру сильно постраждала. І я також хотів би звернути увагу на фейр–плей гравців і громадян України, які з гідністю, що викликає повагу, змирилися з цією помилкою.

Всі арбітри оцінюються за результатами своєї роботи, і така оцінка є базою для призначення їх на наступні матчі. Ми повинні змиритися з тим, що людині властиво помилятися, і повинні дати тому, хто помилився, другий шанс.

– Кого з українських гравців ви відкрили для себе на турнірі?

– Звичайно ж, ми всі бачили, що Андрій Шевченко не розгубив своєї майстерності і постійно був загрозою для захисників команди–суперника. Але і в цілому збірна Україна показала хороший футбол. Їй не вистачило зовсім трохи для того, щоб продовжити участь в турнірі.

– Скільки УЄФА заробив на чемпіонаті? Наскільки ці цифри відрізняються від тих, які очікували отримати?

– Загальний бюджет в середньому становить 1,35 мільярдів євро. Витрати УЄФА на організацію досягають 600 мільйонів євро, з них близько 200 мільйонів євро – витрати на команди–учасниці і 100 мільйонів євро діляться між клубами, які на час турніру надавали своїх гравців.

Решта коштів йдуть на покриття організаційних витрат – безпека, оренда стадіонів, співробітники, транспорт, проживання, телевізійне виробництво, оплата послуг приймаючих міст і т. д.

Прибуток, який залишився, розподіляється наступним чином: близько 500 мільйонів призначені для фінансування розвитку футболу в 53 країнах, які є членами УЄФА, протягом наступних чотирьох років у рамках проекту HatTrick (програма УЄФА щодо стимулювання та популяризації футболу).

Решта коштів використовуються для освітніх заходів УЄФА, зокрема в області суддівства і тренерської роботи, на організацію юнацьких і жіночих змагань наступних років, а також на покриття витрат адміністрації УЄФА.

Таким чином, весь прибуток повторно інвестується в нашу місію – розвиток футболу в Європі. Але хотів би зазначити, що остаточні цифри за підсумками Євро–2012 стануть відомі навесні 2013 року.

– Які висновки зроблять функціонери УЄФА на майбутнє щодо підготовки до чемпіонатів?

– Потрібно зберігати впевненість, а завзятість та цілеспрямованість в роботі приведуть до відмінних результатів.

– Чи є ймовірність, що УЄФА знову ризикне і надасть право провести чемпіонат країнам, що розвиваються? Ви особисто вважаєте це правильної практикою? Чи повинен футбол або спорт бути рушієм розвитку країни?

– Як ви вже знаєте, в 2016–му чемпіонат Європи пройде у Франції. Процедура ж вибору приймаючої країни для турніру 2020 року ще не була затверджена. Тому складно з упевненістю сказати, що може статися в майбутньому.

Але я думаю, УЄФА продовжить гідно виконувати свою місію, а можливість організувати євротурнір ще раз буде дана країнам, в яких, ймовірно, не дуже розвинена інфраструктура.

Думаю, що Польща і Україна будуть прикладом і доказом того, що при наявності любові до футболу все можливо!

– Чи є в України шанс отримати можливість проведення Єврочемпіонату самостійно?

– Україна – це велика країна зі значною кількістю населення і достатньою кількістю великих міст. Але сьогодні складно сказати, чи зможе Україна колись самостійно організувати Єврочемпіонат.

Думаю, з мого боку відповідати на таке питання буде занадто самовпевнено. Адже коли таке трапиться, я вже не буду президентом УЄФА!