В Україні уважно ознайомилися з 11-ю доповіддю Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), яка охоплює період з 16 травня до 15 серпня 2015 року. Зібрана Моніторинговою місією ООН з прав людини інформація стала черговим свідченням вкрай негативного впливу російської агресії проти України на ситуацію з правами людини. Чітко констатовано вплив зовнішніх чинників, зокрема постачання з території РФ військових сил, озброєнь і боєприпасів на Донбас.

Доповідь має важливе значення як документування злочинів, скоєних підтримуваними Росією незаконними збройними формуваннями на сході України. Серед зафіксованих місією фактів — масові вбивства цивільних, викрадення людей, тортури, сексуальне насильство, примусова праця та вимагання грошей, зазначено у коментарі вітчизняного МЗС.

Підкреслено, що всупереч нормам міжнародного права та Конституції України незаконні збройні формування в окремих районах Донеччини й Луганщини створюють власні адміністративні псевдо?структури й видають квазіпаспорти місцевим жителям.

Значну увагу приділено ситуації в окупованому Криму, де системно порушують права кримських татарів і етнічних українців. «Переконані, що гострота і масовість проблеми з дотриманням прав людини російською окупаційною владою потребує окремої розгорнутої доповіді УВКПЛ», — йдеться в коментарі.

Українська сторона високо оцінює діяльність УВКПЛ та Моніторингової місії з прав людини в Україні. Їхня діяльність сприяє неупередженому інформуванню міжнародного співтовариства про стан дотримання прав людини в умовах, спричинених російською агресією проти України. Результати напрацювань місії, яка діє в Україні на запрошення уряду з 15 березня 2014 року, стали дієвим аргументом на користь ініціювання рішення на подовження мандату моніторингової місії до 15 березня наступного року.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»