Європейський інвестиційний банк готовий профінансувати відбудову трьох мостів у Донецькій області, які зруйновано під час бойових дій: через річки Казенний Торець, Сіверський Донець та Суха Плотва. У межах реалізації проекту цього банку «Надзвичайна кредитна програма на відновлення України» передбачено будівництво чи реконструкцію трьох об’єктів на автомобільних дорогах загального користування Донеччини загальною вартістю 6,4 мільйона гривень. Згадані мости розташовані на тих головних шляхах, якими до потерпілого від гібридної війни краю завозять гуманітарну допомогу, а також товари і продукцію для життєзабезпечення місцевих жителів. Тому обласна влада визначила пріоритетність цих важливих соціальних об’єктів. 

Символічно, що одним із підсумків ХІ міжнародного економічного форуму «Відкритий Донбас», який відбувся на Донеччині, стали конкретні рішення саме про відновлення мостів і транспортних магістралей. Бо йдеться не тільки про дороги між Україною і прифронтовим регіоном, а й загалом про шляхи відновлення зруйнованої інфраструктури, побудови тут нових суспільних відносин, розвитку економіки, підприємництва і бізнесу. Ще один результат форуму — підписання меморандуму про співпрацю між Донецькою облдержадміністрацією й АТ «Ощадбанк» у частині пільгового кредитування малого та середнього бізнесу, що має істотне значення для розвитку підприємництва. «10% кредитів, наданих малому і середньому бізнесу, які пройдуть абсолютно прозору процедуру, компенсуватимемо з обласного бюджету, — розповідає керівник Донеччини Павло Жебрівський. — Ми домовилися з Ощадбанком, що відсотки кредитування будуть трохи менші, ніж на інших територіях України. Тобто якщо в середньому ставка 32—34%, то для Донеччини це буде 22%, плюс наша компенсація. Таким чином малий і середній бізнес області може розраховувати на кредити під 12% річних». Заступник голови правління АТ «Ощадбанк» Андрій Стецевич не приховував, що керівники банку пішли на цей крок, навіть зважаючи на ризики на території прифронтового регіону. «Ми розуміємо, що ці ризики супроводжуються можливостями, — каже він. — У першу чергу фінансуватимемо інвестиційні проекти, тобто ті, які мають хорошу модифікацію в частині створення доданої вартості, а також малий і середній бізнес».

Керівники краю і фахівці високо оцінюють нові можливості й перспективи підприємництва після підписання цього меморандуму. За словами голови Донецької ОДА, наступного року в області розпочнуться масштабні роботи з відновлення інфраструктури, для цього передбачено кошти розміром кілька мільярдів гривень, і влада прагне зробити все для того, щоб фінанси заходили в область без бюрократичних перепон і їх використовували тільки за прямим призначенням. Певні надії щодо цього покладають і на Агенцію регіонального розвитку Донеччини, яку вирішили  започаткувати.