РАДА РЕГІОНІВ

На думку глави держави, стабільності суспільства
загрожують не тільки економічні, а й гуманітарні проблеми

Головним пунктом робочої поїздки Президента Віктора Януковича до Криму стало проведення в Ялті засідання Ради регіонів. Тематика роботи зібрання була різноплановою: запобігання проявам радикалізму та попередження причин виникнення громадянської нетерпимості і протистояння в суспільстві; реалізація ефективної державної політики в стратегії соціально-економічного розвитку АРК.

Останнє попередження

Президент насамперед вимагає від представників політичних сил країни припинити спекуляції на питаннях історії, мови та етнокультури, попередивши всіх, хто "грає в таку політику", про відповідальність.

Він також запропонував парламентаріям і всім політикам цьогоріч, коли Україна відзначає 20 років Незалежності й 15-річчя ухвалення Конституції, виступити зі спільним зверненням "про примирення й неприпустимість радикалізації в політиці". Подібні звернення могли б прийняти й керівники українських регіонів.

У цьому контексті загроза відставки нависла над міністром освіти і науки, молоді та спорту Дмитром Табачником, міністром культури Михайлом Кулиняком і головою Державної служби молоді та спорту Равілем Сафіулліним. "В цілому гуманітарний блок уряду сьогодні заслуговує на дуже низьку оцінку", - резюмував глава держави.

Звертаючись до міністра культури, Президент наголосив: "Будете сидіти, як ви зараз сидите, то це закінчиться погано". Дісталося й панам Табачнику та Сафіулліну: "Якщо ви будете проводити таку політику, яка сьогодні не єднає молодь, а змушує виходити на вулиці з різними гаслами, ви закінчите тим, чим закінчили ваші попередники на минулому засіданні уряду. Ви сидите, склали руки і дивитесь, чим все це закінчиться, не займаєтесь взагалі гуманітарною політикою, вихованням молоді, не робите просвітницьких програм".

У зв'язку з цим глава держави пригадав про події 9 травня у Львові, "коли політичні екстремісти і провокатори стали загрозою стабільному життю і мирному розвитку України". Причиною подібних явищ, вважає Президент, стали проблеми, що накопичилися в суспільстві за останні роки - бідність, низький рівень життя, безробіття, корупція. Він також закликав глав обладміністрацій протягом місяця внести свої пропозиції щодо недопущення політичного радикалізму та ідеологічних крайнощів у суспільстві, які можуть призвести до розколу України. На думку глави держави, стабільності суспільства загрожують не тільки економічні, а й гуманітарні проблеми.

Брати приклад з Криму

Водночас "нові підходи кримської влади" дістали схвальний відгук Президента: "За рік роботи уряд і парламент Криму змогли забезпечити позитивну динаміку соціально-економічного розвитку свого регіону". Якщо в першому кварталі минулого року Крим посідав 25-те місце серед усіх регіонів, то наприкінці того ж року він уже піднявся на четверте місце, а зараз наближається до лідерства".

Досвід кримської влади з підготовки проектної бази для регіонального розвитку і розробки конкретних інвестиційних програм є дуже корисним для інших. Рада міністрів Автономії у тісній співпраці з науковцями підготувала довгострокову Стратегію розвитку та відповідний план із конкретними проектами місцевого самоврядування, попередньо схвалені урядом і парламентом. Дуже важливо, щоб цей документ був підтриманий місцевим парламентом і став основою для широкого компромісу та співпраці у регіонах.

"Як глава держави я ініціював розробку закону України, що дасть змогу розкрити економічний та соціальний потенціал Криму, і може бути використаний й для інших регіонів. Над ним працюють фахівці з урядів України і Криму, науковці", - зауважив Президент.

У сенсі розвитку Криму та в цілому всієї держави Віктор Янукович закликав Кабінет Міністрів врахувати можливість зростання ціни на газ у другому півріччі, щоб зменшити ризики для економіки.

Звертаючись до уряду і голів облдержадміністрацій, він попередив і попросив "передбачити на друге півріччя, особливо на четвертий квартал цього року, цю ситуацію, якщо така динаміка буде розвиватися. Слід також передбачити заходи з мінімізації ризиків для економіки України, особливо для "вразливих галузей".

Щодо прогнозів на найближчу перспективу, Президент вважає, що в 2012 році економічна ситуація в Україні поліпшиться завдяки скороченню державних боргів.

Скажімо, в поточному році Україна має сплатити лише зовнішніх боргів на суму близько 90 млрд грн. А вже наступного ця сума буде майже вдвічі меншою, передає УНІАН.

Того ж року передбачаються надходження до бюджету України від проведення Євро - 2012: "За нашими розрахунками, як нам обіцяє віце-прем'єр-міністр Борис Колесніков, ми трошки заробимо грошенят", - сказав Президент, додавши, що зараз необхідно завершувати всі об'єкти, які готуються до першості.

При цьому він підкреслив, що в нинішній ситуації головне, щоб у країні була стабільність. "Успішною буде та політика, яку будуть розуміти і підтримувати люди", - наголосив глава держави. Саме тому влада розпочинає реформу місцевого самоврядування, яка повинна дати змогу запровадити механізми участі громадян у прийнятті рішень, і найголовніше - надати місцевим громадам реальні важелі впливу на державну політику.

Глава держави також висловив упевненість, що саме Крим може стати лідером із розвитку самоврядності. Адже тут найбільше передумов для цього: є парламент і Рада міністрів, розгалужена мережа місцевих рад.

З вітерцем по серпантину

Напередодні Віктор Янукович взяв участь в урочистому відкритті етапу Кубка світу з ралі "Прайм Ялта Ралі - 2011", траси якого проходять дорогами Південного узбережжя. "Надання "Прайм Ялта Ралі" статусу етапу Міжконтинентального кубка, успішні виступи українських спортсменів на змаганнях світового рівня свідчать, що український автоспорт завойовує авторитет у світі", - зауважив глава держави.

Президент також наголосив: "на багатьох змаганнях світового рівня українці показують високі результати. І, безумовно, ялтинське ралі підвищить статус України, поліпшить її імідж, сприятиме зміцненню інвестиційного клімату й розвитку туризму".

Побував Президент і на відкритті реконструйованого Ялтинського міського пологового будинку. "Це радісна подія для майбутніх мам, нинішніх батьків, тому що ми всі знаємо, як важливо, щоб наші діти, онуки народжувалися в сучасних клініках", - зазначив Віктор Янукович.

Реформа медицини залишається серед пріоритетів держави, і важливою складовою її є охорона материнства та дитинства. "Це те, чим ми займатимемося постійно", - наголосив Віктор Янукович.

Реконструйований нині пологовий будинок залишався без капітального ремонту фактично з часу свого відкриття у 1967 році. Лише рік тому було прийнято рішення розпочати ремонтні роботи. І держава й надалі приділятиме увагу гідному забезпеченню цього медичного закладу, повідомляє прес-служба Президента.