Щойно  весняне сонечко перемогло цьогорічні квітневі холоди, не лише в садибах подолян, а й у  громадському просторі  з новою силою заквітували тюльпани. Тисячу добірних цибулинок, сотні саджанців дерев і кущів комунальники та місцеві активісти  посадили на клумбах, у скверах і парках.

Кошти на їхнє придбання торік передбачила одна з найбільших на Хмельниччині  Дунаєвецька  територіальна громада, в яку для спільного господарювання об’єдналося  понад півсотні  населених пунктів.

Здавалося б, фінанси, що надійшли сюди  в результаті децентралізації, можна було  використати на нагальніші  справи. Та порадившись із людьми, тутешня влада вирішила, що не зайве  будівництво нового життя, орієнтованого на добробут і розвиток,  розпочати саме з прибирання сміття, яке накопичувалося десятиліттями й істотно спотворює інвестиційну привабливість  цього економічно розвиненого та привабливого для туристів і мандрівників краю.

Отож створили ще одне комунальне підприємство, яке назвали символічно: «Благоустрій Дунаєвеччини». За кошти державної субвенції придбали сучасну техніку: трактори, вантажні автомобілі, навантажувачі. Щоб розібрати стихійні звалища непотребу, започаткували сміттєроздільну лінію. Затим приступили до ремонту доріг (щоправда,  в цьому громаді допомогли  місцеві підприємці), облаштували  автобусні зупинки, розчистили  та обладнали колективні криниці, навели лад на цвинтарях, відновили пам’ятні знаки. Ці та інші роботи місцеві комунальники  продовжують і нині.

Певна річ,  за зробленим відчувається  впевнена рука лідера, у цьому разі жіноча. Голові об’єднаної громади Вілені Заяць ініціативності та наполегливості не позичати. Нещодавно вона  отримала ще й диплом «Академії лідерства» — унікального тренінгу, який упродовж кількох років здійснює  у нас Програма Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».

Тепер подолянам не соромно запрошувати до себе гостей, зокрема і на вже традиційний етнофестиваль «Подільська підкова».

Марія ЛАГІДНА
для «Урядового кур’єра»