Учора Верховна Рада розглянула кілька важливих рішень для подальшого просування економічних і соціальних перетворень у країні. Зокрема ухвалено правки, необхідні для підписання Головою Верховної Ради прийнятого 25 грудня 2015 року закону, який передбачає переведення всіх державних закупівель на електронну систему ProZorro. За усунення технічних неузгодженостей у тексті закону про державні закупівлі №3559 проголосували 227 депутатів за мінімуму 226 голосів.

Нарешті поступово втілюються й пункти Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Парламентарії ухвалили відповідну постанову про перейменування окремих населених пунктів і районів.

У Донецькій області назва міста Артемівськ офіційно змінюється на Бахмут, а Артемівський район відповідно перейменовано на Бахмутський. Місто Дзержинськ стає Торецьком, а місто Красний Лиман — Лиманом.

У Луганській області назва селища Первомайськ Сватівського району змінюється на Травневе. Місто Іллічівськ на Одещині перейменовується на Чорноморськ, а в Полтавській області місто Червонозаводське Лохвицького району — на Заводське.

Не обійшлося без змін і на Київщині. Так, село Кірове Бориспільського району змінює назву на Кучаків. А в Дніпропетровській області село Ленінське Апостолівського району стає Грушівкою, в Закарпатській село Комсомольськ Руськомокрянської сільської ради Тячівського району перейменовується на село Німецька Мокра. Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її опублікування, повідомляє УНІАН.

Ухвалено й Закон «Про ратифікацію Угоди між урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні». А задля виконання плану дій з лібералізації візового режиму з Європейським Союзом Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»