Десятий рік поспіль у Тернопільському державному медичному університеті ім. Івана Горбачевського організовують літні школи за участю українських та іноземних студентів. За цей час, як зазначив ректор вишу професор Михайло Корда, з радістю приймали юнаків і дівчат зі США, Німеччини, Польщі, Австрії, Малайзії, Індонезії, інших країн.

На ювілейні студії нинішнього липня зібралися ті, хто навчається у медичних вишах Тернополя, Харкова, Запоріжжя, Одеси. На другу половину шкіл, яку організують у серпні, приїдуть студенти Донецького та Луганського медуніверситетів. Закордон нині представляють викладачі та студенти з польських міст Вроцлав і Познань, болгарської та грузинської столиць.

Ур-ра! Знову літні школи! Фото надане автором

На урочистому відкритті літніх шкіл, які триватимуть упродовж двох тижнів, тернопільські студенти підготували танцювальний флешмоб під попурі сучасних українських пісень. Згодом розповіли про принади кожного обласного центру України, звісно ж, і про прекрасний Тернопіль та рідний виш. Звучали спогади про ініціатора створення таких шкіл — нині вже покійного попереднього ректора члена-кореспондента НАМН України професора Леоніда Ковальчука. Відтепер його ім’я присвоїли літнім студіям.

Оргкомітет ювілейних молодіжних шкіл подбав про широку пізнавальну та відпочинкову програму. Під час тренінгів з розвитку особистості юнаки та дівчата набуватимуть лідерських якостей, напрацьовуватимуть вміння досягати поставленої мети, а також розв’язання проблем, зокрема й тих, які виникатимуть у професійній діяльності.

Безперечно, бойові дії на українському сході спонукали організувати й тренінг з медицини невідкладних станів, де учасники не лише набуваюуть навичок, а й звертатимуть увагу на здобуття досвіду та знань щодо спільної праці в команді.

Представники кожної країни репрезентуватимуть свою державу. А ще на них чекатиме незабутній сплав річкою Дністер, екскурсія Тернополем, ознайомлення з діяльністю Тернопільського медуніверситету, відвідини етнографічної виставки вишиванок, старожитностей, предметів побуту, концерти та чимало інших заходів.

Організатори впевнені, що літні школи роблять вагомий внесок у формування медичної еліти нашої країни, розширення міжнародної співпраці задля збереження миру й стабільності, фахового спілкування та нових відкриттів. Як переконує досвід, такі студії здружують її учасників на тривалий час, а, може, й на все життя.