НОВОБУДОВА. На місці зруйнованих внаслідок теракту 09/11 веж-близнюків у Нью-Йорку збудовано новий 100-поверховий хмарочос, передає ТСН з посиланням на USA Today.

Ще чотири поверхи, і він стане найвищою будівлею Нью-Йорка, перевершивши знаменитий Empire State Building. Як очікується, його буде добудовано протягом кількох тижнів, а відкриття заплановане на весну 2013 року.

Новий Всесвітній торговий центр (його охрестили Вежею Свободи, або One World Trade Center) має стати третім за висотою хмарочосом у світі. Його висота становитиме 541 метр над рівнем вулиці (висота Empire State Building – 443,2 метри до верхівки шпиля).

Цікаво, що з 93-го по 100-й поверх хмарочос було добудовано всього за один тиждень. Справа в тому, що шістьох поверхів насправді не існує – номери були пропущені, щоб компенсувати масивний фундамент будівлі, а також механічне обладнання, яке займає простір.

Багато уваги при будівництві було приділено і питанню безпеки: так, фундамент споруди укріплений сталевими балками, а перші кілька поверхів (57 метрів) закриті бетоном. Щоб ця частина будівлі не нагадувала «бункер», при оздобленні фасаду на цьому рівні використали скляні елементи-призми.

До нового комплексу, окрім ВТЦ-1, входитимуть також меморіал і музей, присвячені жертвам терактів 11 вересня.