СОЦПОЛІТИКА.Держава зобов'язана створити всі необхідні умови для того, щоб працівники галузі охорони здоров'я хотіли працювати якісно і з душею. Про це в ефірі одного із телеканалів заявила Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова, передає УНН.

«Лікар повинен бути зацікавлений в тому, щоб працювати добре, з душею і якісно. І для цього недостатньо міркувати, наскільки він виконує клятву Гіппократа, наскільки він хороший чи добрий. У людини повинен бути стимул. І цей стимул держава зобов'язана йому запропонувати, вимагаючи у відповідь якість виконаної роботи», - зазначила вона.

За словами першого заступника Глави АП, нова система фінансування галузі охорони здоров'я, яку перевіряють на собі пілотні регіони, закладає стимулювання саме для лікарів первинної ланки.

«Якщо ти обслуговуєш більшу кількість людей, ти маєш право на надбавку. Ця надбавка розраховується від кількості обслужених громадян. Сума, яка може бути отримана лікарем у сільській місцевості, приблизно коливається до 1300 гривень. Якщо середня зарплата медика - трохи більше 2000 гривень, а надбавка за збільшення кількості обслуговуваних пацієнтів - близько 1300 гривень в селі і близько 700 гривень в місті, то це суттєва добавка до сімейного бюджету. Це стимул, який дає можливість людям, які працюють добре, вкладають більше професіоналізму, душі і серця, одержувати більше», - сказала І. Акімова.

За її словами, вже цього року для пілотних регіонів було передбачено суттєве додаткове фінансування - мільярд гривень, з яких 250 млн розраховані саме для стимулюючих надбавок.

«Наступний етап - це надбавка за якісні показники, які включають і профілактичні огляди, і раннє виявлення онкозахворювання, і можливість вчасно прищепити людей, провести всі необхідні обстеження», - підсумувала заступник Глави Адміністрації Президента.