Ярмарки для садівників та городників – чудова нагода реалізувати свій товар чи придбати саджанці, посівний матеріал, інвентар для городніх робіт, обмінятися досвідом чи просто поспілкуватися з однодумцями. На традиційних виставках-ярмарках поряд з посадковим матеріалом торгують медом, яблуками, вовняними виробами, продукцією для оздоровлення, сувенірами, товарами для городників тощо.

– Наші саджанці вже випробувані й невибагливі – запевняє учасник ярмарку з села Шишківці, що на Буковині Сергій Доміцак. – Їх можна садити, аж поки земля не підмерзне. Навіть взимку, якщо тепло і є можливість викопати ямку, вони приймуться. В ямку бажано дати трохи перегною, змішати з землею. Місце щеплення – «пеньок» повинен бути повернутий на схід і знаходитися вище грунту. При посадці саджанець треба полити відром води, а потім, якщо сухо, ще через день поливати хоча б тиждень. Звичайні саджанці ранньою весною можна трохи підрізати, залежно як плануєте формувати крону. А в колоновидних саджанців гілки не підрізають.

Любителям екологічно чистих яблук без хімії Сергій Доміцак радить сорти «Симиренко», «Чемпіон», «Флорина». Вони дають гарний урожай і майже не потребують кроплення. Натомість більшість інших популярних сортів яблунь, за словами садівника, він обробляє двічі – до цвітіння і після зав’язі плодів. А для окраси подвір’я чоловік продає декоративні плакучі черешні та райські дерева.

Олександр Бардаш привіз на ярмарок цілу колекцію екзотики. Каже, що на кількох сотках городу на Роші в Чернівцях вирощує цікавинки з усього світу.

– На моєму городі росте інжир, актинідії 9 сортів. Хурма родить добре, але плоди не достигають – зриваю їх, доходять на вікні. Грейпфрут наступного року в город висаджу. Зараз планую виноград викорчувати, а натомість посадити ківі. Ківі – це теж ліана, і родить добре, морозу не боїться, щороку на 8 метрів виростає. Азиміна (бананове дерево) в городі уже дві зими перезимувало. Плоди у нього круглі, за смаком не схожі ні на банани, ні на ківі, ні на ананаси. Ці фрукти в нас не продаються, бо уже за три дні псуються. Вирощене з насінини азиміно починає плодоносити аж на 5-7 рік. Актинідія, або міні-ківі, росте навіть в тіні й догляду не потребує. Батат почав вирощувати – він як картопля, але урожай утричі більший дає. Правда, варений батат не смачний, а запечений чи смажений – супер! Ожину маю морозостійку, ягода більша за монету в 5 копійок. Жакаранду (фіалкове дерево) на зиму тримаю в хаті, а навесні – в город.

Якщо у вас є свої секрети садівництва чи городництва поділіться ними у коментарях.

Світлана  ЯЩУК
для «Урядового курєра»