АКЦЕНТ. Влада, розбудовуючи громадянське суспільство, бере орієнтир на європейські стандарти.

Про це заявила на брифінгу радник глави держави — керівник Головного управління з питань Конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента Марина Ставнійчук. Брифінг вона провела для того, щоб пояснити суть підписаного 24 березня главою держави указу «Про Стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи її реалізації».

Насамперед посадовець звернула увагу на концептуальний зміст документа: «Стратегія передбачає як конкретні очікувані результати, пов’язані з короткостроковими перспективами розвитку громадянського суспільства до 2015 року, так і довгострокові — до 2020-го».

Найголовніше те, що завдяки Стратегії громадянське суспільство має стати гарантом демократичного розвитку країни. Передбачає документ і запровадження громадського контролю за діяльністю влади, належну діяльність інститутів громадянського суспільства, які впливатимуть на прийняття суспільно важливих рішень. Окрім цього, у найближчій перспективі буде створено умови для широкого забезпечення інтересів українців в органах державної влади та місцевого самоврядування, а громадянському сектору надаватиметься більше можливостей для отримання якісних послуг у соціальній, освітній та медичній сферах.

Марина Ставнійчук розповіла й про першочергові заходи, пов’язані з реалізацією Стратегії. Це доопрацювання законопроекту про місцеві референдуми, пакета законодавчо-нормативних документів, спрямованих на розширення прав та можливостей громадян брати участь у розв’язанні місцевих проблем, запровадженні механізмів обов’язкового врахування органами виконавчої влади результатів громадських експертиз.

Вона також нагадала про прийняття минулого тижня парламентом Закону «Про громадські об’єднання». «Це свідчить про те, що Стратегія починає втілюватися на практиці. Вона відкриває можливість для встановлення в Україні інституту національного благодійництва, вітчизняного донора громадянського сектору. Значна частина громадських організацій одержують підтримку іноземних благодійних фондів. Відтепер створюються умови не лише для розвитку благодійних організацій. Самі громадські об’єднання зможуть займатися господарською діяльністю, спрямовуючи зароблені кошти на виконання своїх статутних завдань», — пояснила посадовець.

Насамкінець керівник Головного управління з питань Конституційно-правової модернізації АП резюмувала, що завдяки створенню інституційної основи нової державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства рівень довіри громадськості до органів влади зростатиме, а міжнародний імідж демократичної України поліпшуватиметься.