Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

Впродовж останніх двох років на Сумщині запроваджують дуальну форму навчання учнів за робітничими спеціальностями. Якщо позаторік в області працювали 6 таких науково-практичних центрів, у яких учні опановували 7 спеціальностей, то зараз їх відповідно 12 та 17.

Цими днями розпочали роботу ще два підрозділи – при Сумському хіміко-технологічному центрі професійно-технічної освіти та Сумському міжрегіональному вищому професійному училищі, де молодь навчатиметься на слюсаря та електромонтажника.

Як наголосила директор Департаменту освіти і науки Сумської ОДА Вікторія Гробова, завдяки таким центрам вдається поліпшити якість навчання, залучати до освітнього процесу партнерів – роботодавців, для яких і готують кадри.

Вигоди очевидні. Учні одержують можливість працевлаштовуватися на конкретні заводи і підприємства, останні розв’язують власну кадрову проблему, а навчальні заклади зміцнюють матеріально-технічну базу.

Зараз учні опановують низку спеціальностей, пов’язаних із автомобільним та залізничним транспортом, торгівлею, сільським господарством, легкою промисловістю та іншими галузями.

Серед партнерів закладів ПТО - ТОВ НВО «Червоний металіст», Конотопське локомотивне депо, ПАТ «Конотопагропостач», агрохолдинг ТОВ «Кролевецький комбікормовий завод», група підприємств «Технологія», мережа магазинів «Ватсонс» та інші.