СИТУАЦІЯ. Французька нафтогазова компанія Total оголосила про надзвичайний стан і евакуювала персонал у Північному морі, де напередодні стався витік газу на буровій платформі Elgin на відстані 240 км від берегу Шотландії.

Масштаби інциденту можуть стати найбільшими для компанії за останні 10 років а також завдати шкоди оточуючому середовищу, передає УКРІНФОРМ.

«На розв'язання проблеми кинуто всі можливі сили, оголошено надзвичайний стан», – заявив представник компанії Total у Великій Британії Брайан О'Ніл.

За його словами, ситуація залишається вкрай напруженою, враховуючи, що на платформі, як і раніше, палає факел, призначення якого – спалювання супутнього газу у процесі видобутку нафти.

І, хоча вітер дме у протилежному від платформи напрямі, 238 її працівників евакуйовано а електроживлення вимкнуто. Американська нафтовидобувна компанія Shell також евакуювала своїх співробітників, що працювали на двох об'єктах, розташованих поблизу. Навігація кораблів та повітряних суден у радіусі двох морських миль (3,7 км) заборонена.

Адміністрація Total визнає, що запобіжні заходи не гарантують уникнення вибуху. Газ продовжує витікати, і зараз над платформою Elgin сконцентрувалася велика хмара з горючих та токсичних газів. Фахівці французької компанії вважають, що одним із рішень, запропонованих для зупинки витоку, може бути буріння розвантажувальної свердловини, яка зменшить тиск. Разом з тим, це тривалий процес, який може зайняти не менше 6 місяців. Крім того, фахівці звертають увагу на значну глибину свердловини (близько 5 км від дна моря) та на те, що газ має високий вміст сірководню і вуглекислого газу, що робить його дуже легким для займання і вкрай отруйним.

Екологічні організації вже б'ють на сполох. Експерти порівнюють інцидент в Північному морі з катастрофою в Мексиканській затоці.

На інцидент відразу відреагувала Паризька біржа: акції Total впали у вартості на 5,9% у вівторок. Для найбільшої енергетичної компанії Франції це означає зниження капіталізації відразу на 6-8 млрд євро.