Наприкінці минулого тижня наша газета повідомляла про ініціативу Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка щодо постачання вітчизняної електроенергії в Польщу, де енергосистема зазнала втрат через аномальну спеку.

Тож днями оператори енергосистем Польщі та України уклали угоду про постачання електроенергії в сусідню країну для надання аварійної допомоги.

Як зазначається в повідомленні держкомпанії Укренерго, безпека енергопостачання в Польщі під загрозою, там запроваджено графік обмежень споживання електроенергії в денні години, енергоспоживання великих промислових підприємств скорочено до технологічних мінімумів.

«Тому системний оператор PSE SA звернувся до ДП «НЕК «Укренерго» за аварійною допомогою, рішення про надання якої оперативно ухвалили на урядовому рівні», — цитує УНІАН текст повідомлення компанії. Тим паче, що енергосистеми Польщі та України з’єднані міждержавною лінією електропередач «Добротворська ТЕС — Замость». Максимальна потужність цієї лінії становить 235 МВт.

Згідно з угодою, держкомпанія «Енергоринок» надасть польській енергосистемі аварійну допомогу за ціною, встановленою відповідною постановою НКРЕКП, а Укренерго погоджує або відмовляє у такій допомозі.

Звісно, Укренерго посприяємо західному сусіду, але пріоритетом для компанії залишається забезпечення балансу та надійності енергосистеми України, яка з початку серпня через аномальну спеку відновила імпорт електроенергії з Росії для покриття дефіциту власних енергопотужностей.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»