НАРАДА

У Миколаєві Віктор Янукович провів розширене засідання Регіонального комітету з економічних реформ

На Миколаївщині створюються якраз ті умови, які дозволять успішно провести реформи та вивести економіку України на якісно новий рівень. Але дії місцевої влади потребують у певних напрямках підтримки уряду. "Не чекайте, - зазначив глава держави, - що хтось просто так буде допомагати. Під лежачий камінь вода не тече. Необхідна ініціатива з вашого боку. Пріоритети надаються тим, хто їх ініціює".

Закордонних овочів не буде

Саме про ініціативи Миколаївської області та нові інвестиційні проекти доповів на засіданні голова облдержадміністрації Микола Круглов. Він означив головні напрямки в розвитку економіки області - збільшення врожаїв, розповсюдження кращого досвіду в галузі тваринництва, поєднання науки та інвестицій, розвиток овочівництва, розбудова морегосподарського комплексу. Більш детально про деякі проекти розповіли керівники окремих підприємств, представники облдержадміністрації.

Так, зі здобутками у овочівництві і переробній промисловості на півдні України, а також із проблемами розвитку цих галузей присутніх ознайомив керівник фермерського господарства Сергій Сипко. Проект "Органікс сістемз" було запущено 2008 року. "За цей час, - розповів Сергій Олександрович, - ми побудували два переробних заводи, які входять до вісімки найбільших у Європі. Вони можуть переробляти п'ять тисяч тонн томатів на добу. Крім заводів, ми започаткували на території Миколаївської та Херсонської областей мережу овочівницьких господарств, будуємо тепличні комплекси. Розпочавши з "нуля", створили півтори тисячі робочих місць, фонд заробітної плати тільки в цьому році склав 34 мільйони гривень. Середньомісячна зарплата одного працюючого - понад три тисячі гривень".

Звернув увагу керівник господарства й на цікаві цифрові показники. З одного боку, тисяча гектарів овочів дають в 17 разів більше відрахувань до Пенсійного та інших фондів в порівнянні із тисячею зернових. А з іншого - не можна порівняти податкове навантаження на один гектар овочевих і зернових. Підраховано, що податкове навантаження на гектар зернових становить 74 гривні, а на томатних полях - 1200 (!). Тож Сергій Сипко запропонував врахувати в податковому законодавстві особливості сезонної роботи переробних підприємств. Він підкреслив і необхідність створення державної програми розвитку овочівництва. Якщо держава прислухається до побажань переробників, можна буде повністю ліквідувати залежність від подібної продукції іноземного виробництва. І нарешті, Україна до 2020 року ввійде до числа світових лідерів з виробництва томатів.

Відтак Віктор Янукович доручив підготувати пропозиції з питання розвитку овочівництва та переробної галузі, які будуть покладені в основу відповідної постанови уряду.

На контролі глави держави

Також Президент дав низку інших доручень: про добудову 3-го блоку Ташлицької ГАЕС, продовження експлуатації 1-го та 2-го блоків Південноукраїнської АЕС, відновлення діяльності Українського радіотехнічного інституту і Миколаївського ремонтно-механічного заводу, а також щодо вирішення питання стосовно подальшої долі заводу імені 61 комунара, підтримки суднобудівної галузі.

Віктор Янукович також наголосив на потребі опрацювати питання щодо завершення будівництва газопроводу-відводу до міста Снігурівка. "Ми обіцяли людям - і ми повинні це зробити", - сказав він. Глава держави доручив міністру фінансів Федору Ярошенку проконтролювати це питання та доповісти про його виконання. Окрім того, він повідомив, що підпише доручення стосовно завершення другої черги будівельних робіт з реконструкції дитячого садка "Струмок" у смт Ольшанське Миколаївського району.

А наостанок побажав присутнім: "Не чекайте, поки приїде Президент, ефективно працювати треба постійно".