Високотехнологічний безпілотно-авіаційний комплекс, до якого входять два літаки та спеціально оснащений автомобіль, розробили і передали військовим науковці Вінницького національного технічного університету разом з місцевими авіамоделістами. Такий літак-розвідник майже неможливо виявити у повітрі — він не випромінює радіосигналів і не шумить. Цей робот не потребує радіоуправління, а за заданим маршрутом облітає територію та фіксує точні координати об’єктів. Військові відразу оцінили технічні можливості моделі й охарактеризували її влучно: «Це наші очі».

За словами директора центру розробки безпілотників «Небесна долина» кандидата технічних наук Леоніда Коваля, вінницька модель значно дешевша за іноземні аналоги і простіша в обслуговуванні. Є й кому керувати нею: при центрі вже підготували кадри з добровольців.

Вінницька модель значно дешевша за іноземні аналоги і простіша в обслуговуванні. Фото з сайту vinnitsa.info

Безпілотно-авіаційний комплекс має пройти випробування на одному з полігонів, а потім допомагатиме військовим захищати Україну в зоні АТО. «Якщо державні випробування пройдуть успішно, йтиметься про серійне виробництво на Вінницькому авіаційному заводі», — зауважив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій.