Провідна авіакомпанія Німеччини Lufthansa отримає від уряду країни масштабну фінансову допомогу для подолання кризи, викликаної пандемією COVID-19. Але гроші дердава надасть не безоплатно.

Уряд ФРН погодив з авіакомпанією Lufthansa умови допомоги. Про це повідомив німецькі ЗМІ міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц. Уряд викупить 20% акцій за 0,3 млрд євро і отримає два місця в наглядовій раді групи. Тобто вперше з 1997 року компанія стане частково державною.

Решту грошей дадуть державна банківська група KfW у вигляді так званих консорціальних кредитів на 3 млрд євро і національний стабілізаційний фонд WSF, який вкладе 4,7 млрд євро і придбає право негласної участі в управлінні компанії.

Приклад Німеччини, коли держава підтримує приватну авіакомпанію, в цю кризу вже не єдиний. У квітні стало відомо, що американські авіаперевізники отримають від мінфіну США допомогу на 25 мільярдів доларів.

В умовах, що склалися втручання держави в бізнес-середовище неминуче, вважають експерти. Заходи підтримки можуть носити більш системний характер, коли вони поширюються на всю галузь, а не на окрему компанію.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»