Хоч представлення нового управління облдержадміністрації і радника з питань захисту інтересу бізнесу та протидії корупції сталися наприкінці листопада, очільник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації  Георгій Тука вирішив поінформували загал про те, що вже зроблено у цій царині.

Перевірка зокрема роботи транспортних підприємств області показала, що під час укладання угод  щодо надання транспортних послуг використовують непрозорі  механізми: виявлено порушення законодавства у роботі з визначення переліку об’єктів конкурсу та затвердження його умов, визначення переможців тощо. Вражають цифри порушень фінансової дисципліни й під час перевірки обласного комунального підприємства «Фармація», до складу якого входить майже 400 комунальних аптек.

«Як на мене, йдеться про чергового «спрута» на локальному рівні. З одного боку, адміністрація області не могла не знати про ці всі дії. Але мережа «Фармації» — це фармакологічно-фінансовий симбіоз з однією із сусідніх областей. До складу групи входять підприємства, які виготовляють ліки, що мають власний банк. Штучно «Фармацію» загнали у борги», — підкреслив Георгій Тука.

За його словами,  велика кількість аптек, що належать до комунальної власності, через дії відповідальних осіб у будь-яку хвилину можуть опинитись у руках фінансово-промислової групи, яка виготовляє ліки.

«На моє переконання, тут дві мети. Перша — досягти монопольного становища щодо збуту ліків певного виробника через певну аптечну мережу, друга — постійний борговий баланс між виробником і самою мережею завжди дає змогу тримати її керівництво і адміністрацію області на фінансовому гачку. Всі ці матеріали передадуть правоохоронним органам», — додав він.

Але й до самих правоохоронних органів є запитання. Так, за інформацією ОВЦА, на Луганщині затримано за здирництво та хабарництво двоє співробітників СБУ. Ці мерзотники знайшли фермера, який незаконно використовував землю для вирощування сільськогосподарської продукції, і почали від нього вимагати «винагороди». Спочатку  йшлося про айфони, айпади та ноутбуки, а потім — про живі гроші. Врешті-решт, коли у фермера урвався терпець, він звернувся до центрального управління СБУ, і внутрішня безпека відомства затримала колег.

«З одного боку, людина незаконно використовує землю (за моїми даними, на Луганщині до 30% земель, які перебувають у сільгоспвиробництві, але їх використовують поза законом) і не сплачує податків. А з другого — коли починаєш з такими людьми спілкуватися, вони не опираються,  а погоджуються, що займають землю незаконно, і висловлюють готовність сплачувати податки. Щоб надавати нормальні умови для ведення господарської діяльності і з’явився бізнес-омбудсмен», — наголосив Георгій Тука.

В ОВЦА переконані, що бізнес-омбудсмен — це людина, яка стоїть  на захисті малого та середнього бізнесу, бо великий  таких послуг здебільшого не потребує.

На думку обласного високопосадовця, галузі, які найбільше потребують негайного впливу на Луганщині, — це землевпорядкування, використання державних об’єктів, зокрема нерухомості. Зібрані матеріали передаватимуть до правоохоронних органів. А якщо останні не досить активно реагуватимуть на це, очільник області обіцяє, що «всі 100% результатів перевірок  надходитимуть до ЗМІ».