Наступний чемпіонат України з футболу проходитиме в два етапи за участю 12 команд. Таке рішення ухвалили на черговому  засіданні робочої групи з розроблення формату змагань, за результатами якої більшість клубів Прем’єр-ліги підтримали схему проведення двоетапного чемпіонату, повідомляє прес-служба УПЛ.

До складу робочої групи увійшли представники всіх клубів Прем’єр-ліги, представники телеканалів-трансляторів, а також члени Комітету з розвитку футболу ФФУ і співробітники Професійної футбольної ліги.

Напередодні засідання Прем’єр-ліга направила сторонам три варіанти формату, розрахованого на 12 команд, і навела приклади схожих схем проведення в європейських змаганнях. Більшість клубів підтримали схему, згідно з якою за підсумками першого етапу (два кола) формуються дві групи по шість команд. Група 1 боротиметься за нагороди турніру, а в групі 2 визначаться  претенденти на виліт.

Водночас  клуби продовжують визначатися, як залишати набрані очки після першого етапу, щодо схеми проведення чемпіонату U-21, а також механізму ротації команд між лігами.

На зустрічі було озвучено і пропозицію телетрансляторів про створення з наступного сезону єдиного телевізійного пулу. Мовці запропонували суму винагороди клубам у сезоні 2016/2017 у розмірі 102 мільйони гривень та можливий принцип розподілу цих коштів.

Наступне засідання робочої групи заплановано на 5 лютого. На ньому, ймовірно, вдасться досягнути консенсусу з багатьох нюансів майбутнього формату.

Є надія, що шекспірівське питання: «Бути чи не бути українській прем’єр-лізі?» вирішиться позитивно. А  порожні трибуни, падіння рейтингів футбольних трансляцій, серія банкрутств клубів, масовий вихід легіонерів та  договірні матчі залишаться в минулому. Утім, дискусія, хто і що вбиває  видовищність та хоронить перспективи розвитку українського футболу, й надалі актуальна.

Також жевріє надія: коли економіка одужає, а клуби відновляться, УПЛ знову розшириться.

 Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»