Карликова планета, яка знаходиться поруч з Плутоном, отримала своє ім'я - Гунгун. Про це 1 червня повідомляють іноземні ЗМІ.

Нову планету Сонячної системи відкрили лише 12 років тому. Її діаметр становить всього 1500 км, для порівняння, діаметр Землі - 13 000 км.

Частину Всесвіту, в якій розташована нова планета, почали досліджувати в 1992 році. Спочатку вчені вважали, що там знаходяться лише астероїди. Однак розвиток техніки допоміг зрозуміти, що тут є карликові планети.

Вчений Майкл Браун оголосив конкурс на назву планети.

Всі ці імена, відповідно до вимог Міжнародного астрономічного союзу, пов'язані з фігурами божеств, що керували водними стихіями в легендах різних народів Землі. Перший з них - Гунгун, бог води в китайській міфології, пов'язаний з руйнуваннями і винуватець того, чому вісь обертання Землі нахилена під кутом по відношенню до її орбіті.

Друга - древньогерманська богиня Хольда, покровителька сільського господарства і очільниця жахливого дикого полювання, групи примарних вершників, що забирають душі людей, що їм зустрілися, у потойбічний або загробний світ.

Третій - скандинавський бог Вілі, брат Одіна, один з творців світобудови і покровитель людства. Згідно з легендами  стародавніх норманів, Вілі подарував людям розум і рух.

Голосування закінчилося десятого травня і днями планетологи підвели його підсумки, опублікувавши результати на сайті Планетологічної спільноти. З невеликим відривом у цьому конкурсі імен переміг Гунгун, друге місце зайняв Вілі, а третє - Хольда.

"Ми були вражені увагою публіки - загалом, у голосуванні взяло участь понад 280 тисяч осіб. Спочатку в ньому лідирував Вілі, проте потім лідерство перехопив Гунгун. Я думаю, це відповідний вибір - це божество уособлювало хаос, потопи і "гойдання" орбіти Землі", - додає Меган Шуомб (Megan Schwamb), планетолог з обсерваторії Джеміні на Гавайських островах (США).

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»