Чи отримає наша держава летальну зброю від США? — Остаточного рішення про надання Америкою Україні летальної зброї поки що немає, — повідомив на брифінгу «Постачання США зброї Україні: перспективи і наслідки» аналітик Інституту світової політики Іван Мединський. За його словами, Україна — один з найбільших реципієнтів зовнішньої допомоги від США. А метою його аналітичного дослідження став пошук перспектив і механізмів отримання Україною оборонного летального озброєння від США.

У нещодавно підписаному консолідованому законі про бюджетні асигнування на 2016 рік американський Конгрес збільшив загальну суму видатків на допомогу Україні з 514 мільйонів доларів до 658 мільйонів. Так Україна ввійде до переліку найбільших отримувачів американської допомоги. Також збільшено нам і обсяг військової допомоги з 200 мільйонів доларів до 300. Окремо з цієї суми зарезервовано 50 мільйонів на летальне озброєння.

— Конгрес США схиляється до думки, що крім допомоги українським солдатам військовими навчаннями, доречно постачати і летальне озброєння: бронебійні системи, гранатомети, міномети і стрілецьку зброю, — зауважив аналітик. — Інше питання, чи використає Адміністрація Президента США це схвалення. Озброєння, про яке йдеться, хоч і летальне, але його завдання — посилення обороноздатності української армії на випадок наступальних дій проросійських найманців.

Згадав Іван Мединський і про нелетальні зразки військової допомоги Україні, представлені контр-артилерійськими радарами, безпілотними літальними апаратами (дронами), засобами радіоелектронної боротьби. Звісно, отримавши летальну зброю, Україна зміцнить свою обороноздатність. І головне, на чому наголосив експерт, — будь-яке летальне озброєння наша держава має намір використовувати виключно для оборони і стримування подальшої ескалації конфлікту.

На переконання аналітика, рішення надати Україні летальне озброєння фундаментально не вплине на обороноздатність нашої країни. Передбачені на летальну зброю 50 мільйонів доларів становлять малу частку річних видатків України на війну на Донбасі. Однак зміна попередньої стратегії США щодо поставок зброї стане політичним сигналом для Росії.

Аналітик Інституту світової політики схиляється до думки, що рішення про фактичну передачу летального оборонного озброєння, ймовірно, залежатиме від того, як виконуватимуть мінські домовленості. Приміром, порушення мирного процесу, зокрема порушення сепаратистами режиму припинення вогню, може спонукати Адміністрацію Президента США передати Україні зброю. Бюджетний рік в американців завершується у вересні. Тож час для освоєння коштів на військову підтримку України ще є.