Парламентарії вилучили суперечливі норми щодо скасування спецрежиму ПДВ для сільгоспвиробників.

Галас, здійнятий аграріями впродовж останніх двох місяців щодо неможливості скасування спецрежиму ПДВ, бо це призведе до занепаду агросектору, парламентарії почули. 16 липня депутати 233 голосами підтримали законопроект №2173а «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість».

Під час розгляду законопроекту з голосу в документ внесли поправки. За словами голови Комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики народного депутата від Фракції БПП Ніни Южаніної, за домовленістю з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком і представниками аграрного сектору всі розділи і статті, які стосувалися аграріїв щодо скасування спецрежиму з ПДВ, з цього законопроекту вилучено, а саме ст. ст. 6, 12, 13.

Законодавчим актом удосконалено функціонування системи електронного адміністрування податку на додану вартість для ефективного її запровадження на постійній основі з 1 липня 2015 року.

Крім того, внесено поправку, яка уможливлює поповнення рахунків з рахунків платників, відкритих у відповідних органах казначейства, для проведення розрахунків з погашення заборгованості з різниці у тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, які надавали населенню та/або підприємствам, що забезпечують постачання відповідних послуг населенню, яка виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості послуг тарифам, затвердженим органом державної влади чи місцевого самоврядування.

Крім того, за її словами, досягли домовленостей стосовно внесення змін у пункт 34 «Перехідних положень» Податкового кодексу України, що штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних не застосовуватимуть до платників податків до 1 жовтня 2015 року.