ШАХРАЙСТВО. Неякісне вугілля з копанок пільговикам доводилося замінювати дровами.

На Луганщині співробітники СБУ викрили факт розтрати державних коштів, призначених для забезпечення жителів пільговим вугіллям. В результаті афери державним інтересам завдано збитків на суму 1,9 млн грн.

Як повідомляє прес-служба відомства, навесні минулого року між державним підприємством, яке має здійснювати роботу з забезпечення вугіллям колишніх працівників шахт, та комерційною структурою був укладений договір, який передбачав, що зольність вугілля, поставленого фірмою для пільговиків, не повинна перевищувати 11,9%.

«Проте восени і взимку в органи місцевої влади почали надходити численні скарги від пенсіонерів та інвалідів на низьку якість поставленого палива. Громадяни скаржилися, що вугілля погано горить, внаслідок високої зольності забиваються печі, і люди змушені просіювати його вручну, після чого з відра залишалася лише третина вугілля. Деякі пільговики навіть викидали неякісне паливо і закуповували за власні кошти дрова», — розповіли в СБУ.

За ініціативою відомства фахівці спеціалізованої науково-дослідної установи провели експертизу вугілля і виявили, що його зольність становить від 27 до 35%. Поставлене побутове паливо видобуто та перероблено в кустарних умовах на так званих копанках і є непридатним для використання пільговою категорією громадян (відповідно до чинних нормативних актів). За фактом вчинення посадовими особами держпідприємства розтрати державних коштів в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем порушено кримінальну справу.