ПОДІЯ.  Ще 2011 року Міністерство охорони здоров’я отримало 200 мільйонів гривень на придбання «швидких» для Вінницької, Дніпропетровської, Донецької областей та Києва. Всього для служби екстреної медичної допомоги закуплено 216 автомобілів, кожен вартістю приблизно 650 тисяч гривень. Новенькі машини повністю готові до експлуатації.

— Всі автомобілі повністю укомплектовані, відповідають як національному, так і європейському стандарту, —  вважає радник міністра охорони здоров’я Володимир Юрченко. — Сьогодні ми бачимо медичну реформу в дії.

Салон авто оснащений кондиціонером, системою для збереження температурного режиму, є в ньому кардіомонітор, дефібрилятор, пристрій для інфузійної терапії, різні види носилок, сучасні крісла-каталки. Тож лікарям вже не доведеться докладати значних фізичних зусиль, щоб транспортувати лежачих хворих.

Перші 16 автомобілів швидкої медичної допомоги роз’їхались до пілотних регіонів: зокрема у Вінницьку область потрапило 2, в Донецьку — 6, Дніпропетровську — 4, а ще 4 обслуговуватимуть киян.

— В Україні потрібно оновити майже 70% автопарку швидкої допомоги. Відразу все поміняти непросто, але поступово ми зможемо привести нашу країну до європейських стандартів. Крім того, хочемо запровадити соціальний проект «Поступися дорогою швидкій». На жаль, у нас ще дуже низька культура водіння, в годину пік машину «швидкої» рідко хто пропускає, — зазначив керівник відділу екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Михайло Стрельников.