ЗНАЙ НАШИХ!

У Донецьку завершився VІІ Міжнародний конкурс артистів балету імені Сержа Лифаря

Міжнародний конкурс артистів балету імені Сержа Лифаря проводився в нашій державі вже всьоме і вперше - в обласному центрі шахтарського краю. У 2006 році балетне дійство востаннє відбулося в Києві, а потім через фінансові проблеми виник тривалий "антракт".

"Конкурс перестав існувати в столиці, і ми вирішили його відродити, - розповідає Вадим Писарєв. - З такою пропозицією звернулися до міністра культури Михайла Кулиняка, і нашу ініціативу підтримали. Чому ми за це взялися? Бо йдеться про справу честі й відчуття того, що можемо це зробити та провести конкурс на найвищому рівні. Щоправда, спершу думали, що приїде 60 учасників, а їх виявилося майже дві сотні..."

Заслужений приз

- Про перемогу Андрія скажу так: я завжди був до себе дуже вимогливим і до сина - також. Звичайно, радий і пишаюсь тим, що він отримав цей приз. Я не міг впливати на думку журі, бо туди не входив. Але я б йому дав "золото". У нього справжнє, яскраве "золото", - так прокоментував завоювання своїм сином Гран-прі конкурсу артистів балету імені Сержа Лифаря відомий танцівник, народний артист України, художній керівник Донецького національного академічного театру опери та балету ім. А. Солов'яненка Вадим Писарєв.

Голова журі, в складі якого були представники дев'яти країн світу, народний артист СРСР, знаний балетмейстер Юрій Григорович не сумнівається в правильності визначення найкращого. "У нас не було жодних суперечок, - каже він. -Адже в журі зібралися справжні професіонали".

Справді, завдяки ініціативі донеччан до шахтарської столиці приїхала рекордна кількість конкурсантів - 163 із 16 країн світу. Не в останню чергу й через те, що цей культурний проект присвячувався 120-річчю Сергія Прокоф'єва. Адже для всіх учасників номінації "Хореографія" передбачалося обов'язкове виконання в першому турі уривків з оригінальних версій балету чи танцювальної мініатюри на музику нашого відомого земляка. Цікаво, що окремі гості врахували наші певні національні традиції - вихованці школи з Абу-Дабі виконували танець під українську музику і вийшли на сцену у відповідних костюмах.

Номінація для наймолодших

Певна річ, у конкурсі взяли участь усі професійні балетні школи нашої країни. А однією з родзинок стала номінація для наймолодших танцівників - від 12 до 14 років. Молодих учасників вирішили навмисне залучати до "дорослого" конкурсу, аби посприяти їхньому творчому зростанню.

Авторитетне журі, в складі якого були й учень Сержа Лифаря, французький балетмейстер Олів'є Пате, хореограф з Німеччини Фалько Капусте та інші, напередодні вважало, що конкуруватимуть за перемогу насамперед учасники з Росії, України, Казахстану, Південної Кореї. Зрештою, їхні прогнози справдилися - найкращим визнали соліста Національної опери України 25-річного Андрія Писарєва. Для донеччанина - сина народних артистів України Вадима Писарєва та Інни Дорофєєвої - "домашня" сцена (тут він починав свою кар'єру) допомогла показати свої найкращі якості.

"Хтось зараз розповідає, що класичний танець застарів, але це нісенітниця! - впевнений голова журі Юрій Григорович. -Це однаково, що казати: мовляв, після того, як виник джаз, слід закрити симфонічний оркестр. Я вважаю, потрібно все -і сучасне, й класичне. Все дуже просто: мистецтво буває гарне чи погане, те, яке можна дивитися і яке не можна".

Розповідаючи про зустрічі з Сержем Лифарем, Юрій Григорович згадував: "Із Сергієм ми були на "ти". Бо спілкувалися з ним і у Франції, і в Москві та Ленінграді. Я ніколи не бачив його виступи наживо. Проте запам'ятав його людиною цікавою, з величезним світоглядом: він добре знав не тільки балет, а й усю російську культуру. Він дуже любив Україну, Київ: похований у Парижі, а на могилі написано: "Лифар з Києва..."

ПЕРЕМOЖЦІ КOНКУРСУ

Окрім Андрія Писарєва, який завоював Гран-прі VІІ Міжнародного конкурсу артистів балету імені Сержа Лифаря, переможцями стали Софія Матюшевська (Молдова) - перша премія серед дівчаток у віковій групі "Пті Серж Лифар", Катерина Чебикіна (Україна) - перша премія серед дівчаток у молодшій віковій групі, Світлана Бедненко (Україна) - перша премія серед дівчат у старшій віковій групі та Айдос Закан (Казахстан) - переможець серед хлопців старшої вікової групи.