Найкращі проекти створення Центру надання адміністративних послуг в об’єднаних територіальних громадах уже визначило Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Вони стануть прототипом для створення таких центрів по всій країні. Це озвучив віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко під час навчального семінару з питань утворення центрів надання адміністративних послуг в об’єднаних територіальних громадах.

Як пояснив урядовець, обрані проекти ЦНАП мають оптимальні параметри і можуть стати типовим проектом для інших громад. Єдиний центр дасть змогу громадянам за кілька годин отримати необхідний документ, довідку чи зареєструвати бізнес. Такий сервіс наближатиме послуги до людей і робитиме їхнє життя комфортнішим.

«Це крок до знищення неефективної бюрократичної машини дозволів та реєстрації, яка лише заважала нормальному розвитку економіки», — цитує слова урядовця його прес-служба.

Реформа децентралізації, яку впроваджує Мінрегіон, означає передачу повноважень на місця. Видача посвідчень про народження дитини, паспортів, ліцензій, дозволів на будівництво чи оренду землі або реєстрація бізнесу та шлюбів — відтепер повноваження місцевої влади. Однак держава вимагатиме якості надання послуг і контролюватиме процес.

Надання адмінпослуг — це додаткові кошти, якими наповнюватимуться місцеві бюджети, вважає Геннадій Зубко. Він запевнив, що навіть ті громади, які не пройшли до другого туру конкурсу, матимуть необхідну консультаційну, експертну, методичну та іншу підтримку в організації діяльності ЦНАПів.

5 січня відбувся перший етап конкурсного відбору, який пройшли 28 об’єднаних територіальних громад для створення в них центрів надання адмінпослуг. Конкурсна комісія оцінювала заявки за 15 показниками, об’єднаними в три групи: чітке бачення майбутнього центру, зручне приміщення, якість підготовки заявки.

До другого туру оцінювання вийшли об’єднані територіальні громади: Апостолівська міська, Балтська, Берестівська сільська, Великокучурівська сільська, Гостомельська, Дунаєвецька міська, Єрківська селищна, Золотниківська сільська, Калинівська міська, Кіптівська, Кочубеївська сільська, Краснолиманська міська, Ляшківська, Маловисківська міська, Меджибізька селищна, Миляцька сільська, Новострілищанська, Новоушицька селищна, Омельницька, Пирятинська міська, Підволочиська, Полонська міська, Скалатська міська, Старобогородчанська, Тячівська міська, Устилузька міська, Червоненська селищна, Шумська міська.

На участь у конкурсі заявки подали 103 громади. Із них 6 заявок від громад, які на момент подачі не мали статусу об’єднаної територіальної громади.