АКЦЕНТ. «Хочу заспокоїти всіх, кого збентежили чутки про податок на багатство. Кабінет Міністрів у понеділок одностайно відхилив законопроект, що мав яскраво фіскальний характер і містив не цілком продумані норми. Чому? Якраз з тієї причини, яка і схвилювала людей. Розробники спотворили концепцію і зміст закону. Адже ми закладали в нього не фіскальні завдання у першу чергу, а принцип соціальної справедливості: багаті повинні поділитися із суспільством тією частиною своїх доходів, яку вони витрачають на розкіш», — пояснив Прем’єр-міністр Микола Азаров на персональному сайті. 

За його словами, не може бути й мови, щоб обкладати податком все: квартири понад 120 квадратних метрів і будинки понад 250 квадратних метрів, сараї та гаражі. «За останні роки багато що змінилося. Квартири і будинки такого метражу стали певною нормою в житловому будівництві. Вони доступні середньому класу. А ми ні в якому разі не хочемо нічим ущемити середній клас. Навпаки, всіляко будемо його підтримувати», —  пояснив Прем’єр.

Оподатковувати мають саме предмети розкоші і те, чому є функціональні недорогі аналоги. Микола Азаров переконаний: без першого в принципі можна жити, а щодо другого є справедливий критерій для визначення об’єкта такого оподаткування — вартість.

За таку розкіш обов'язково візьмуть податок. Фото з сайту odessa.ua

Потрібно також ретельно опрацювати деталізацію цього критерію для різних товарів, об’єктів рухомого і нерухомого майна, для різних ситуацій. «Ви знаєте, що в Інтернеті дуже просто знайти справжню ціну певної моделі годинників «Брегет» або автомобіля «Ламборджині» певного року випуску», — цитує Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

У повідомленні йдеться про те, що насамперед потрібно закласти справедливі норми і виконувати їх. А закон стосуватиметься тільки справді багатих людей і тільки їхніх витрат на розкіш.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»