На Вінниччині в Калинівському районі відбулося Всеукраїнське літературно-мистецьке свято сатири та гумору імені Степана Руданського, яке краяни проводять із 1981 року. Воно стало невід’ємним атрибутом культурно-мистецького життя. Не проводили його лише торік через загострення воєнних дій на Донбасі.

За доброю традицією свято розпочалося в селі Хомутинці, в якому народився великий поет-гуморист, а наступного дня  перемістилося у місто Калинівка. Тут на центральній площі  за незалежної України встановили пам’ятник Степану Руданському (скульптор донеччанин Петро Антип), на постаменті якого викарбувано його слова, сповнені оптимізму і любові до рідної землі: «І потече ізнову медом Та молоком свята земля. І все мине, що гірко було, Настануть дивнії роки…»

Тож на центральній площі територіальні громади району облаштували святкові світлиці, свої таланти і вміння демонстрували поети, колективи художньої самодіяльності, майстри народної творчості, аматори. Звісно, розігрували цікаві призи та ярмаркували. Морозної днини численні гості й краяни зігрівалися гумором, а також юшкою з риби, яку варили у великих 150-літрових казанах. «Сподіваємося, цього року йтиме до миру. Свято проходить під девізом «Сміємося і не здаємося». Калинівчани вирішили центральну площу Леніна перейменували на Руданського. Життя триває. Ми запросили військово службовців з Нацгвардії та бійців АТО. Їм теж потрібна розрядка», — зазначив голова Калинівської районної ради Василь Поліщук.

А лауреатом Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Степана Руданського  цього року став поет-гуморист  Олексій Бойко із села Пиків Калинівського району.