Загасити емоції щодо двох нових польських законів – до цього закликав Євросоюз президент Польщі Анджей Дуда. Його візит до Брюсселя, запланований заздалегідь, відбувається лише за кілька днів після рішення Єврокомісії розпочати процедуру проти Варшави за недотримання принципів верховенства права.

«Відсутність глибокого об’єктивного аналізу іноді, і зараз так і є, призводить до зайвих дискусій, перебільшених емоцій, а це не сприяє ані європейській єдності, ані інтересам нашої країни», – заявив Дуда.

Голова Ради ЄС, польський екс-прем’єр Дональд Туск, сказав, що він не в захваті від ідеї Брюсселя розпочати процедуру проти Польщі, й закликав Варшаву дбати про свій імідж:

«Ключовим для Польщі є збереження її дуже хорошої репутації, дуже хорошої про неї думки, над чим велася робота протягом 25 років».

Під час візиту польського президента перед інституціями ЄС пройшли одразу два мітинги – прихильників дій нового консервативного уряду Польщі та його опонентів.

«Новий уряд запроваджує зміни, такі як обмеження незалежності Конституційного суду. Щойно в Польщі було ухвалено інший закон, який загрожує свободі мас-медіа», – каже учасниця одного мітингу.

Водночас прихильники жорсткої лінії захищають своїх героїв і не бачать загрози для демократії:

«Із демократією в Польщі все гаразд, боятися нема чого. Я вважаю, що якраз навпаки: порушення здійснює опозиція», – переконана прибічниця нового уряду.

«Піарівський наступ Варшави переміщується у вівторок до Страсбурга, де премєр-міністр країни Беата Шидло зустрінеться з депутатами Європарламенту. Очікується, що ці переговори будуть, м’яко кажучи, напруженими. Голова Європарламенту Мартін Шульц у грудні обурив Польщу, порівнявши ситуацію там із державним переворотом», – повідомляє з Брюсселя кореспондент Євроньюз Джеймс Фрейні.

EURONEWS