Починаючи з 10 січня і до кінця місяця перша група з близько 200 військовослужбовців 5-ї канадської механізованої бригади (5 CMBG) прибуде в Україну для проведення операції «Об’єднувач». Про це повідомив ZN.ua, посилаючись на інформацію міністерства оборони Канади.

«Об’єднувач» – це назва місії канадської армії з навчання українських солдатів. Повідомляється, що військовослужбовці Канади замінять своїх товаришів по службі з 2-ї канадської механізованої бригади (2 CMBG), які проводили навчання солдатів армії України.

Зазначається, що канадські солдати знаходяться в західній частині України за 1300 км від бойових дій в Донбасі.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року Збройні сили України отримали від Канади високотехнологічне обладнання для розмінування, у тому числі три роботизованих системи TALON, 15 захисних костюмів EOD9 підвищеного ступеня рухливості, три телескопічних маніпулятори.

14 вересня на Яворівському полігоні у Львівській області стартував спільний українсько-канадський курс підготовки військовослужбовців Збройних сил України. У Міноборони зазначили, що канадські військові, які навчатимуть українських колег, є фахівцями різних спеціальностей.

Програма навчання включає знешкодження боєприпасів та утилізацію вибухових пристроїв, підготовку особового складу військової служби правопорядку, вивчення методів проведення розслідування, медичну підготовку, вивчення методів евакуації поранених і підготовку до надання першої медичної допомоги, мовні курси, модернізацію системи логістики тощо.