Цього року очікуємо на початок підготовчих робіт для будівництва Канівської гідроакумулюючої електростанції на Черкащині. Будівництво ГАЕС розпочиналося ще 1984 року, але потім було зупинено у зв’язку з упровадженням надзвичайних заходів зі стабілізації економіки України. Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів, будівництво станції планували відновити 2009-го. Потім роботи знову відклали. За повідомленням Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, незабаром розпочнеться прокладання ліній електропостачання будівництва, лісорозчищення територій, укріплення берегів і захист археологічних пам’яток, розмітка геодезичних і будівельних осей, реконструкція автошляхів.

Через кілька років можливості України з експорту електроенергії значно розширяться. Фото з сайту uge.gov

Будівництво ГАЕС, як стало відомо, триватиме сім років із почерговим введенням по одному гідроагрегату (починаючи з 2019-го). Джерелами фінансування проекту визначено кошти державного бюджету, кредитні кошти і власні кошти ПАТ «Укргідроенерго», зокрема облігації внутрішньої державної позики, державні цільові програми.

Готовність інвестувати у проект будівництва підтвердили Міжнародний банк реконструкції та розвитку обсягом 500 мільйонів доларів і Європейський інвестиційний банк обсягом 400 мільйонів євро. Як повідомляє Міністерство енергетики та вугільної промисловості, прогнозований термін кредитування становить 18 і 25 років відповідно, зокрема 5 років пільгового періоду, що передбачає сплату відсотків без погашення тіла кредиту. Надходження коштів від кредиторів очікують упродовж семи років. Відсоткові ставки буде визначено детальніше під час укладання кредитних угод.

Загальний кошторис будівництва на 2013 рік становив 1,7 мільярда доларів. За інформацією Міненерго, у період з 2004-го по 31 грудня 2014 року проект будівництва ГАЕС було профінансовано на 66,4 мільйона гривень, а торік надано 2 мільйони гривень, зокрема на роботи із землеустрою та оплату податку на землю. Обсяг капітальних видатків на 2016 рік ще не розглядали.

Як розповіли фахівці, електроенергію, що виробляють недовантажені електростанції вночі, Канівська ГАЕС використовуватиме для перекачування насосами води з нижнього водоймища у верхнє. А під час пікових денних навантажень вода з верхнього басейну трубопроводом надходитиме до гідроагрегатів ГАЕС, що працюватимуть у турбінному режимі. Вироблена електроенергія надходитиме в мережу, а вода накопичуватиметься в нижньому водоймищі.

Введення в експлуатацію Канівської ГАЕС дасть змогу задовольнити попит на пікову і напівпікову електроенергію і так забезпечити істотне підвищення якості електроенергії, що сприятиме нормальному функціонуванню всієї енергосистеми України; створити умови для організації паралельної роботи енергосистеми України з енергосистемами країн Східної і Західної Європи; значно розширить можливості України з експорту електроенергії, зокрема з експорту найдефіцитнішої пікової потужності.

До того ж, Канівська ГАЕС допоможе  забезпечити роботу українських теплових і атомних електростанцій у базовому режимі з майже постійною у часі потужністю.