Ціна споживчого кошика, особливо на овочі, значно зросла в Україні. За останні два тижні найбільше «підскочили» ціни на городину в Закарпатській (на 20,2 %), Луганській (на 17 %) областях та місті Києві (на 15,3 %). Скажімо, помідори подорожчали на 63,4%, огірки — 50,9%, цибуля — 40,7%. Середня ціна картоплі зросла на 5,8%. За минулий місяць у київських супермаркетах ціни підвищилися майже вдвічі.

Ціни на продукти харчування залежать від курсу валют. Про це заявив директор департаменту продовольства Мінагрополітики Дмитро Шульмейстер під час телевізійного марафону «Аграрна країна», передає прес-служба відомства.

А на думку експертів «АПК-Інформ: овочі і фрукти», ціни на овочі нинішнього року й до середини 2016-го піднімуться на 20-25 %. Вартість насіння огірків, помідорів, баклажанів, капусти також зросла.

Засушливе літо майже повністю знищило врожай огірків. Агрономи радят використовувати нові сорти цього овочу. Селекціонери теж не седять склавши руки, вони вивели нове насіння огірків, яке більш пристосоване до спеки.

Керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Тетяна Гетьман зауважила: «Цьогорічний урожай городини гірший за торішній через несприятливу погоду. На початку літа йшли зливи, а наприкінці — була засуха. Наприклад, у Дніпропетровській області в деяких господарствах град знищив до 40 відсотків урожаю капусти. Урожайність знизилася й через те, що фермери стали економити на добривах і якісному насінні. Через девальвацію гривні ціни на все збільшилися».

Експерт прогнозує, що дорожчатимуть буряк, морква, капуста й картопля.

«Якщо торік картоплю оптом продавали за дві гривні, то нині – на півтори гривні дорожче. 2014-го картопля протягом усього періоду зберігання майже не дорожчала через слабкий експортний попит, а картоплі було в надлишку, тому ціна не зростала. Через перенасичення ринку фермери цього року зменшили посівні площі. Знизилася і врожайність бульби», – розповідає Тетяна Гетьман.

Ще один важливий чинник, який впливає на вартість овочів, – брак в Україні сучасних овочесховищ. Через це чимало продуктів псується: вони або підмерзають узимку, або втрачають якісні показники. До весни кількість овочів скорочується, а попит залишається високим, тому ціни й піднімаються. І далі дорожчатимуть овочі борщового набору: капуста, буряк, морква, квасоля. Ціна на цибулю теж стрибатиме, бо цьогорічний урожай був на 30% меншим.

Іван КОШУБА
для «Урядового кур’єра»

ДОВІДКА «УК»

Як змінилися середні ціни на найважливіші соціальні продукти харчування з 2013 по 2015 рік

Назва

Вересень 2013 року

Жовтень 2015

Рис

7,7 грн

17,13 грн

Хліб пшеничний

4,78 грн

10,09 грн

Хліб житній

4,89 грн

9,6 грн

Телятина

54,17 грн

83,28 грн

Свинина

47,28 грн

71,65 грн

Сало

23,89 грн

45,37 грн

Борошно

4,38 грн

8,28 грн

Макарони

5,26 грн

6,24 грн

Гречка

9,11 грн

23,49 грн

Ковбаса варена

32,65 грн

54,44 грн

Молоко

7,26 грн

11,13 грн

Сметана

18,73 грн

28,06 грн

Цукор

6,03 грн

15,11 грн

Вершкове масло

60 грн

88,73 грн

Олія

14,55 грн

28,19 грн

Яйця

9,69 грн

18,96 грн

Цибуля

3,91 грн

11,84 грн

Картопля

3,3 грн

5,52 грн

Капуста

2,38 грн

9,76 грн

Морква

3,47 грн

11,12 грн

Буряк

2,95 грн

7,3 грн