Друга світова війна Тернопіль зруйнувала вщент. Бої тут тривали за кожен будинок, вулицю. Нині міська влада прагне, аби туристи та молоде покоління тернополян знали, наскільки теперішній обласний центр був архітектурно привабливим. Тож узялася за встановлення анотаційних дошок, до речі,  з QR-кодами, які може читати будь-який мобільний пристрій з фотокамерою. Виготовляють ці таблиці з міцного скла, а малюнок захищений зверху спеціальною плівкою. Кошти задля цього використовують з наданих міською скарбницею на Програму розвитку міжнародного співробітництва та туризму.

Нещодавно урочисто відкрили два такі пам’ятні знаки на будівлі Старого замку. Першу дошку й присвятили цій фортифікаційній споруді, пам’ятці архітектури національного значення, будівлі, яка відображена на сучасному гербі файного міста. Напис засвідчує, що замок у Тернополі збудовано  1548 року, а заклав його 1540 року засновник міста Ян-Амор Тарновський. Тож поряд з анотаційною таблицею «Старий замок» прикріпили  знак на честь цього відомого воєначальника та магната. До того ж, як заявив міський голова Сергій Надал, біля архітектурної перлини Тернополя з’явиться сквер імені Яна-Амора Тарновського. Укрпошта тим часом на замовлення міськради випустила конверт «Тернопіль. Ян Тарновський». Погашення його відбулося під час урочистого заходу.

У Тернополі вже встановили п’ять анотаційних дошок. Крім інформації про засновника міста та Старий замок, вони нагадують також про Тернопільську ратушу й два костели — єзуїтський та парафіяльний Пресвятої Діви Марії Неустанної Помочі.

Цього року з’являться ще три таких  таблиці. У серпні на День міста планують зокрема відкрити пам’ятний знак на честь Сергія Кузьмінського, вокаліста відомого рок-гурту «Брати Гадюкіни», в одній із пісень якого є рядок «Файне місто Тернопіль». Тепер ця фраза стала для обласного центру перифразом.

Принагідно зазначимо,  що збирати інформацію та світлини про історичні будівлі міста й видатних людей працівникам міськради допомагають краєзнавці-тернополезнавці.