Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

У турецького суспільства, експертів є значний інтерес до теми геноциду проти українців, що вчинив тоталітарний комуністичний режим. Туреччина цього року була першою, яка перейняла з України акцію «Запали свічку». Нагадаю, цей скорботний проект розпочали першого вересня в українській столиці й 85 днів на знак вшанування 85-х роковин Голодомору передавали з країни в країну. Завершиться акція у Києві 24 листопада у День пам’яті жертв Голодомору.

За словами Надзвичайного та Повноважного Посла України в Турецькій Республіці Андрія Сибіги, символічна свіча пам’яті запалала тоді в Стамбулі, Анталії, Ізмірі, Бурсі та інших турецьких містах. Вселенський Патріарх Варфоломій надіслав послання та особисто відправляв Службу Божу на вшанування пам’яті українців, які стали жертвами Великого Голоду. До сумних роковин планують також заходи й поминальні Богослужіння спільно з Вселенським Патріархатом.

За підтримки Посольства України в Турецькій Республіці з’явилися дві книги турецькою мовою про жахливий голодний мор українців -- професора Володимира Василенка «Методологія правової оцінки Голодомору 1932-1933 рр. в Україні як злочину геноциду» та професора Станіслава Кульчицького «Голодомор в Україні 1932-33 рр.». Ці видання представлять 4 грудня на конференції, де українські та турецькі науковці обговорюватимуть питання, пов’язанні зі створенням більшовиками штучного голоду в Україні, свідомого винищення українців. Фотоілюстрації та інші матеріали, що розповідають про страшні події 1932-1933 років, побачать на тематичній виставці. Варто також зазначити, що торік у Туреччині вперше побачила світ турецькою мовою публікація Інституту національної пам’яті України.