Що є найбільшим атрибутом розкоші в сучасному світі? Мабуть, перше місце в рейтингу розкішних речей посідають годинникиІ найбільше цінується в цих «забавках для олігархів» навіть не золото, платина чи діаманти для оздоблення, а ручна робота – сотні філігранно з’єднаних мініатюрних деталей, які забезпечують рух стрілок, а також роботу інших механізмів наручного годинника: календаря, додаткового часового поясу тощо. Особливий шик – коли усі ці коліщатка, пружинки, гвинтики видно через скло хронографа, і можна годинами спостерігати за їх чітким рухом. Такі годинники називаються турбійонами – це найдорожчі у світі часові механізми, адже на їх виготовлення можуть піти роки копіткої ювелірної роботи.

Хто ж із сильних світу цього може похвалитися найрозкішнішим годинником?

Виявляється, чи не найдешевший годинник носить американський президент. На руці Барака Обами можна побачити хронометр за якихось 200 доларів. Цікаво, що цей подарунок Обамі зробили його охоронці, причому придбали годинник для шефа у складчину.

Попередній президент сусідньої Польщі Броніслав Коморовський, як помітили журналісти, також не любив хизуватися розкішним аксесуаром – його годинник вартував усього 220 доларів.

Олександр Лукашенко, очільник Білорусі, уже значно відірвався від попередніх колег – його годинник вартує, як невелика квартира у Києві – 17 тисяч доларів. Російський прем’єр Дмитро Медведєв віддав за свій хронометр удвічі більше – 32 тисячі «зелених».

Патріарх Кирил носить ще дорожчий годинник, за 38 тисяч доларів.

На руці Путіна під час різних заходів можна помітити годинники вартістю від 49 тисяч доларів.

Віктор Янукович, як відомо, носив годинника за 160 тисяч доларів. Президент-втікач був власником цілої колекції дорогоцінних чоловічих прикрас.

Колишній екс-міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький теж не гребував дорогими цяцьками. Під час обшуку в квартирі корумпованого посадовця співробітники СБУ, крім п'яти мільйонів доларів готівки і 50 кілограмів золота, знайшли понад 20 ексклюзивних колекційних годинників, серед яких «Гробель Ферсі» вартістю… 600 тисяч доларів.

Уявляєте, який тоді був рівень корупції у васалів Віктора Федоровича, якщо лише один годинник із колекції Ставицького коштував таку астрономічну суму?

Українські політики, за даними різних ЗМІ, також віддані шанувальники дорогих хронометрів: скажімо, в Андрія Портнова – годинник за 114 тисяч доларів, у колишнього голови ОДА Львівщини Василя Горбаля – годинник вартістю 200 тисяч доларів, Оксана Білозір носить оздоблений діамантами годинник за 31 тисячу доларів, а Ринат Ахметов носить хронометр аж за півмільйона доларів. У сина Віктора Ющенка Андрія помітили годинник ціною приблизно 100 тисяч доларів.

Президент Петро Порошенко, схоже, є прихильником електронних гаджетів у якості хронометра – на його руці помічений «розумний» годинник виробництва «Apple» ціною лише у 700 доларів. Такий же годинник до вподоби і голові Верховної Ради України Володимиру Гройсману.

Щоправда, українцю з мінімальною зарплатою навіть на такий годинник треба працювати цілий рік. Такі сьогоднішні реалії.

Лідія УРСУЛЯК
для «Урядового кур’єру»