Депутати Запорізької облради вимагають обмежити вивезення металобрухту за кордон, бо він вкрай потрібний запорізьким промгігантам. Вони звернулися до вищого керівництва країни, щоб розв’язати проблему  забезпечення металобрухтом вітчизняних металургійних підприємств та припинення безконтрольного вивезення металобрухту. А воно збільшилося в кілька разів за останні роки.

Як заявив ініціатор звернення депутат  Запорізької облради Станіслав Чередниченко, в 2013 році з України вивезено 250 тисяч тонн брухту, а 2015-го — майже вп’ятеро більше: 1,22 мільйона тонн. На його думку, держава повинна жорстко обмежити експорт брухту, інакше промгіганти Запорізької області будуть змушені простоювати, скорочуючи кількість працівників.

За словами іншого депутата облради Сергія Кальцева, за підсумками минулого року експорт металобрухту призвів до дефіциту цієї стратегічної сировини в понад 800 тисяч тонн.

Перший заступник голови Запорізької облради Єгор Семенков каже, що депутати у своєму зверненні пропонують стабілізувати ситуацію з вивезенням брухту обмеженням обсягів його експорту в межах, які не перевищують 20% внутрішнього споживання. Не менш важливий пункт звернення — підвищення експортного мита на металобрухт до рівня 50 євро/т та скасування 5-відсоткового імпортного мита на брухт.

— Запоріжжя — промисловий регіон, на металургійних підприємствах якого зайнято понад 20 тисяч фахівців, — зазначив перший заступник голови облради. —  Тільки на комбінаті «Запоріжсталь» працюють 15 тисяч осіб, ще кілька десятків тисяч трудяться на підприємствах, пов’язаних з промгігантами в технологічному циклі. Це Запорізький феросплавний завод, інші підприємства гірничо-металургійної галузі. Наявність металобрухту позначається не лише на вартості металу, а й кількості робочих місць в області та наповненні бюджету регіону.

Прикметно, кожна тонна експортованого металу — це 240 гривень прибутку до бюджету України у вигляді вивізного мита. А кожна тонна брухту, з якого в Україні виплавлено сталь, — 2100 гривень податкових надходжень, не кажу вже про надходження інвестицій у виробництво та робочі місця. Тобто перероблення кожної тонни брухту в Україні генерує додаткові податки, які більш ніж у вісім разів перевищують експортне мито.