СПІВРОБІТНИЦТВО. Луганські і ростовські вчені підписали угоду про співпрацю і обмін новинками у посівному матеріалі. Зважаючи, що Луганщина і Ростовська область мають схожі природно-кліматичні умови, а також певні досягнення у селекції (українці — зернобобових культур (гороху, нуту, сочевиці), росіяни — озимої пшениці і тритикале), вчені двох країн вирішили об`єднати зусилля  у розробці нових сортів. Про це кореспонденту «УК» розповів академік НААН України, завкафедрою садово-паркового господарства Луганського національного університету Анатолій Шевченко. Його ім`я давно і добре відоме в наукових колах, особливо серед тих, хто цікавиться зернобобовими культурами. Загалом він вивів близько 20 нових сортів, що у масштабах колишнього СРСР займали близько 2 млн га посівних площ і за результативністю не мали рівних.

«На сьогодні найбільш затребуваною і рентабельною культурою є нут, який можна експортувати в мусульманські країни, — розповідає вчений. —Одна тонна цієї культури коштує не менше 8 тис. грн,  що рентабельніше  за традиційні озиму пшеницю, соняшник, ріпак».

Наразі селекціонер займається створенням нових сортів озимої пшениці, придатних для обробітку з використанням екологічно безпечних технологій.

«Сорти озимої пшениці нашої селекції вже сьогодні займають в області близько 70—80 тис. га посівів, — розповідає вчений. — Наразі два нові сорти проходять державне сортовипробування і показують гарні результати. Зокрема, у них підвищений вміст білка (не менше 14—15%) та клейковини (досягає 32—34%)».

Та на сьогодні, на думку А.Шевченка,  час геніїв-одинаків у селекції минув. Щоб отримувати нові сорти, треба співпрацювати із сильними колективами фахівців. Зокрема, певної віддачі вчений очікує від співробітництва з Донським зональним науково-дослідним інститутом сільгоспвиробництва.